Arton håller längre

· 333 ord · 2 minut(er) att läsa

Talet 24 känns väl inte så där jättehett som en gång 23. Utöver att gå jämnt upp i två och tre så går det även jämnt upp i tolv, som var sumerernas talbas, därför har vi 24 timmar per dygn (även om en del formulerar sig så att man kan tro att det skulle vara en naturlag att dela upp det i 24 timmar). I och med övergången till 24-timmarsklocka och jouraktiviteter blev 24 hett, som i Örebro-satsningen 24timmar.se och nyhetskanalen SVT24.

I USA där 24-timmarsklocka fortfarande anses exotiskt och förknippas med militär precision kan en TV-serie få ett namn som »24«. (Likt CBS 60 minutes blir tidsuppfattningen konstig när TV4 visar för lite reklam och vid fel tidpunkter och därigenom sabbar idén med realtid.) I Norrköping (inte så långt från Örebro) anses 24 fortfarande hett som begrepp i och med att Norrköpings Tidningars TV-kanal fått namnet 24nt. När den nu ynglar av sig i Norrbotten och västra Östergötland följer talet 24 med i namnen.

24, eller snarare tjugofjärdedelar, används även för att mäta renhet av guld. Guld var även det man kunde vinna i Malmö-TV:s stora nöjesproduktion 24 karat i början av nittiotalet. Om det var den eller Expedition Robinson som var höjden på Harald Treutigers karriär kan diskuteras. Klart är att han lever en undanskymd tillvaro nuförtiden. Senast han var i ropet var det som programledare i TV4 plus’ premiärsändning där han ledde en maratonsändning som varade i, just det, 24 timmar. Frun Kicki Hultin kan man fortfarande skymta ibland, senast i den kritiserade dokumentären om Christoffer Gillbergs makulerade adhd-forskning.

Kvinnorna i mina föräldrars generation var i genomsnitt 24 år gamla när de fick sitt första barn. Det är alltså försent att hinna med det tillsammans med Vanquish. Å andra sidan är genomsnittsåldern nu 29 istället vilket innebär att det finns fem år kvar (eller fyra om man ska ta hänsyn till min ålder och att männens genomsnittsålder vid första barnet nu är 31).

Arton håller längre on Listen To Blogs