Jag kan bidra med mina 23

· 428 ord · 3 minut(er) att läsa

För något år sedan kunde man fråga sig varifrån alla 43 kom ifrån. Nu var det i och för sig inte så många olika 43. Det var dels Merlin Manns produktivitetstips på 43 Folders (namngivet utifrån ett mappsystem med en mapp för varje dag i månaden och en mapp för varje månad på året), sedan var det Robot Coops avprickningssajt 43things (med syskonen 43places, 43people och de inte lika alfanumeriskt kompletta Allconsuming och Lists of Bests). Själv åkte jag buss 43 varje morgon mellan Kneippen och Valla. Har man läst Liftarens guide till galaxen känns talet 43 förstås som lite för mycket.

Nu verkar det istället som att 23 är numret som gäller, speciellt med anledning av The Number 23 med Jim Carrey. Talet uppmärksammades för påstådda egenskaper av William S. Burroughs och fick med sig Robert Anton Wilson. Den senare tog fasta på märkligheterna och skrev tillsammans med Robert Shea Illuminatus-trilogin där 23 vittnar om tillfälligheter pga. en kosmisk kod. (Se även diskordianismens skrift Principia Discordia). Filmen med Carrey är inte ens den första, i slutet av 1990-talet kom en tysk film med titeln 23 som handlar om hackers, öst-väst och talet 23. 23 är även antalet kromosomer som respektive förälder bidrar till ett foster och detta tal avspeglas i namnet på företaget 23andme som drivs av Anne Wojcicki som gifte sig med Googles grundare Sergey Brin nyligen.

Om detta (undantaget det där med kromosomerna) visste jag inget när det hemliga meddelande jag smög in i mitt exjobb råkade hamna på sidan 23. Meddelandet var det datum (den 23 dagen i månaden) på vilken personen meddelandet riktade sig fyllde 23 år. Ett datum som inträffade under tiden jag skrev exjobbet. Att det blev 23 i datumet beror förstås på att hon föddes då, att det blev 23-årsdagen för att den inträffade under tiden exjobbet skrevs och att det hamnade på sidan 23 beroende på LaTeX (typsättningssystemet). Jag reflekterade inte över det här förrän exjobbet redan var tryckt och det var först nyligen som jag blev varse om att det skulle vara något speciellt med just 23.

23 är även det minsta primtalet som inte är en primtalstvilling. Ser man 23 som ålder brukar min pappa säga att det är den ålder då han slutade vilja bli äldre och ibland hör man sägas att 23 är den ålder då musiksmaken cementeras (även om man ser ålder så lågt som 12-16 år för det att inträffa).

Något som inte längre är 23 är Vanquish. Hon är nu istället en jämn multipel av 12, vilket är passande på sitt sätt.