Tangentbordet

Jag har fått en del frågor om tangentbordet på Nokia N97.

Cecilia skickade följande fråga:

Hej! Funderar på om jag ska köpa en nokia N97. Men är lite fundersam då det gäller tangenterna. Testade en väns telefon vars tangenter inte heller har enskillda å, ä och ö knappar. Dock så har hon en telefon där man trycker två gånger på en knapp på vänster sida så kan hon lägga till å ä och ö.

Hur fungerar det på Nokian? Vore väldigt tacksam för svar.

Falestal ställde följande fråga:

Hej. Det vore trevligt om du kan visa qwerty bordet lite bättre med bättre belysning. Har den svenska n97 åäö på tangentbordet eller måste man hålla in fn eller ctrl eller nått. Kan du demonstrera när du skriver med den och ge lite feedback om hur den känns att skriva på? Kan du installera mobipocket och visa hur det funkar, du får ladda ner s.60 3rd. Den är gratis. Men inte 100% kompatibel, men det skall gå ändå. Tack på förhand.


Tre inmatningsmetoder

N97 har tre inmatningsmetoder:

 • Knappsats på pekskärmen
 • Handskrift på pekskärmen
 • Utfällbart QWERTY-tangentbord

Knappsatsen på tangentbordet fungerar som de sifferknapparna på en vanlig telefon. För att skriva “David” trycker man 328884443. Har man T9 påslaget räcker det förstås med 32843. Man får feedback genom att hela telefonen vibrerar kort när man trycker skärmen. På så sätt kan man avgöra om tryckningen registrerats av telefonen även utan att titta noga. Det är bättre än den original-iPhone jag använt tidigare men jag tycker fortfarande inte att det är tillräckligt. För att kunna skriva snabbt och enkelt vill jag känna knapparna så att jag enkelt kan avgöra om fingrarna hamnade lite snett.

Handskriftsigenkänningen är imponerande korrekt vid en första titt men man märker efter ett tag att det är problematiskt att få till vissa tecken. Man kan i och för sig träna telefonen att känna igen sin handstil men när jag försökt har den för vissa bokstäver klagat på att de varit för lika andra bokstäver. Kanske skulle man provat att lära telefonen något som liknar Graffiti, systemet som Palm Pilot använde för handskriftsigenkänning som var någorlunda likt vårt alfabet med några undantag. Handskriftsigenkänningen är alltså inget jag använder särskilt mycket.

När jag skriver är det istället QWERTY-tangentbordet jag använder. Det är ett riktigt QWERTY-tangentbord med separata knappar för varje bokstav. Varje bokstav förutom våra speciella tecken vill säga. Till skillnad mot iPhone som i version 3.0 fått Å, Ä och Ö i sitt onscreen-tangentbord är det väl dyrt att göra en speciell version av tangentbordet på N97 för att rymma ytterligare tre tecken. Det har Nokia löst med en speciell skift som används för att få fram “udda” tecken såsom siffror, asterisk och å,ä,ö. Man måste alltså lära om lite för att få fram ä, ö och å i “räksmörgås”.

Tryck knappen längst ner till höger som har den blåa pilen.

Räksmörg

Telefonen är nu i skiftläget för nästa intryckta tecken.

2009.07.27

Tryck på knappen för punkt/komma (det blåa “å”-et indikerar vad knappen resulterar i för tecken vid skiftläge).

2009.07.27

Och å-et är där. Telefonen är inte längre i skiftläget.

Jag som har ganska stora händer klarar av att skriva på tangentbordet med en hand genom att hålla telefonen diagonalt i handen. På så sätt kan jag hålla en temugg i ena handen och skriva på Twitter med den andra. Annars får man hålla telefonen i ena handen och skriva med den andra. Står telefonen på en yta kan man använda båda händerna till att skriva.

Man märker av vissa buggar vid textinmatningen. När man fäller ut tangentbordet till exempel kan de första knapptryckningarna leda till att fel tecken visas. Vid ett par tillfällen har ungefär hälften av knapparna på översta raden slutat fungera helt. (Vid ett av tillfällen ledde de utelämnade bokstäverna att ett ord kom väldigt nära ett annat, mer snuskigt, ord.)

Peter Andersson skrev på Twitter för några veckor sedan om att funktionen för prediktiv text kan vara väl slö. Jag hade inte testat den särskilt noga innan men aktiverade funktionen då och har testat i ungefär två veckor nu. Funktionen lär sig efterhand vilka ord man använder och försöker fylla i vad den tror att man kommer att skriva. Genom att trycka mellanslag eller return accepterar man förslaget, om inte fortsätter man att skriva. Problemet är när man inte upptäcker att förslagen slår igenom. Jag skriver “SF” följt av mellanslag och upptäcker kort därefter att telefonen fyllt i “SF-BOKHANDELN”. Oftast är det dock att telefonen fått för sig att lägga in skiljetecken efter vissa ord. Slöheten råkade jag på först häromdagen, antagligen när telefonens processor jobbade på högvarv. Det dröjde flera sekunder från det man tryckt på knapparna förrän texten dök upp på skärmen. Slöheten gav sig dock av sig själv efter ett kort tag. Jag tror dock att jag kommer slå av det eftersom vinsten för mig inte är stor och inte uppgv

Related

6 thoughts on “Tangentbordet

 1. Tack för visningen!

  Det känns som att det är många buggar och många som klagar lite på telefonen. Tycker du att det är ett värt köp?

  Är väl inte en sådan värsting som ska ha ner alla sorts program hit och dit utan lär väl ha det ganska simpelt om jag nu bestämmer mig för att köpa denna modell. Tror du att mobilen inte får så många buggar då och kanske inte blir lika seg som många påstår att den är?

 2. Jag slog av prediktiv text av två anledningar

  1) det var otroligt slött att skriva (som jag skrev på twitter), bokstaven jag tryckte på dök helt enkelt inte upp på skärmen tillräckligt snabbt, i kombination med låg feedback på tangenterna så blev det knepigt att skriva

  2) som du nämner lägger den till ord när man trycker på space, vill du bara skriva SF som i ditt exempel så måste man alltså trycka upp eller ner och välja just det ordet, trycker man bara mellanslag skriver den ut helt sitt förslag. blev till slut omöjligt att skriva det man ville, istället blev bara denna auto complete-variant helt galen och inte särskilt hjälpsam alls.

  Att slå av det gjorde att jag kom betydligt bättre överens med tangentbordet och hastigheten ökade. Avsaknaden av åäö är tråkigt, på min gamla E71 fanns åtminstone ä och ö, å var däremot på fn+p, men den ordlistan fungerade mycket bättre så det överkomligt. Möjligt att ordlistan var samma, men att layouten på tangenterna gjorde den smidigare att använda.

 3. Det kostar inget extra med ÅÄÖ-knappar. De har redan tryckt särskilda knappar (gud, vad dyrt!) med Å, Ä och Ö i blått. Det är inte bara Sverige som vill ha särskilda knappar för dessa bokstäver. Det är även Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Polen, Tjeckien, Slovakien och ett antal länder till.

 4. Med särskilda knappar menar jag fysiska knappar. Det är en avsevärd skillnad mellan att trycka ett lager färg mot att få en extra knappar. Tittar man på hur tangentbord är utformade kontinenten över har t.ex. tyska AZERTY-tangentbord och de skandinaviska tangentborden tre knappar utöver ett tangentbord med amerikansk layout (om man nu räknar de för bokstäver). Det ungerska AZERTY-tangentbordet har fyra extra knappar medan AZERTY-layouten som används i fransktalande länder inte har någon. Kanske skulle den tyska marknadens storlek ha motiverat till extra knappar så att detta kommit även oss i norr och öst till del.

 5. Jag menar också fysiska knappar. N97 har helt enkelt för få knappar för de flesta av jordens språk. För få för ett fungerande tyskt QWERTZ, för få för att på något vis motsvara ett normalt europeiskt tangentbord. Nokia har helt enkelt klantat sig, vilket är extra märkligt med tanke på att det är ett finskt företag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>