Just nu sänder SVT ett sammandrag av OS-invigningen från tidigare idag. Sändningen är en och halv timme så man har fått klippa bort en del, intågandet av de olika trupperna mest kan man anta, och kanske har man fixat missar som bortfallen textremsa. Själv genomled jag nästan alltihopa – visserligen med 1.5x hastighet i stora delar tack vare att jag inte ägnade arbetstid åt att följa SVT:s webbsändning utan såg sändningen med start två timmar efter den startade – och kan konstatera att invigningen inte gör sig på en 25-tums TV-skärm och att Fredrik Önnevall framstår som en skarp analytiker och allmänbildad när han har Bo A Orm som sällskap.

Annars kan ju Önnevall framstå som en intelligent, men lite tafatt, reporter som antingen refererar vad kinesiska medier rapporterar eller intervjuar kineser på gatan som återger en syn som ofta råkar sammanfalla med vad kinesiska medier rapporterar. Inte för att jag avundas hans arbetssituation, både vad gäller utmaningen att bevaka ett land som är stort både till yta och befolkning och framför allt besväret att arbeta sig runt myndigheter.

Kommentarerna till denna invigning, liksom den tidigare mediebevakningen av OS, handlade mycket om Kinas politiska roll och dess roll vad gäller mänskliga rättigheter. Dock bara ensidigt riktat mot Kina och inte mot exempelvis IOK som mycket väl skulle behöva diskuteras vad gäller sin politiska och ekonomiska roll. Samtidigt är det förstås IOK som ytterst handhar medierättigheterna så kanske man inte ska förvänta sig annat än beundran av IOK, Rogge och Samaranch.

Läser man på IOK:s egen webbplats kan man läsa om Pierre de Coubertin:

The title of Honorary President of the Olympic Games was bestowed on him in 1925 until his death in 1937. It was decided that no other President would ever be granted this honour again.

och sedan Juan Antonio Samaranch:

Mr Samaranch’s mandate ended on the 16 July 2001, in Moscow, where he was elected Honorary President for Life.

Frågan om det är någon egentlig skillnad på “Honorary President of the Olympic Game” och “Honorary President for Life” infinner sig förstås.

Självklart visade det sig att den TV-tablå jag baserade inspelningen på inte stämde riktigt och jag missade därför själva tändandet av eld

Uppdatering: Bildbonus från SvD. Kanske var det i Visby och inte Peking invigningen hölls.