Elsa Beskow och Beethoven äro grå

· 260 ord · 2 minut(er) att läsa

Snart är det ny månad igen. Vad innebär det, förutom att räkningarna ska vara betalda och att jag kommer att få massa påminnelser för medlemsskap jag har i diverse e-postlistor? Jo, en hel del kvoter man är tilldelade i olika webbtjänster kommer att nollställas. Istället för att ha löpande perioder är tilldelningen per kalendermånad.

Därför har jag sett till att ladda upp 60 mobiltelefonbilder på Flickr idag så att jag har ordentligt med uppladdningskapacitet över nästa månad. Det innebär också att jag imorgon kan ladda ner två nya ljudböcker från Audible.com, men först då. Att bygga upp potter, som med gamla tiders mobiltelefonabonnemang, är inte i fråga. Något jag själv drabbades av då jag helt enkelt glömde bort att logga in på Audible.com (delvis beroende på att jag förlorade mina inloggningsuppgifter). När jag väl hittade dit igen hade fyra månader förflutit och därmed också chansen att ladda ner åtta böcker som jag betalat för. Inte lite surt.

Men att ha gränser fastställda till kalendermånader är larvigt tycker jag. Om man vill begränsa trafiken är det ju inte just det som är intressant. Istället borde begränsningarna ligger under en löpande period, säg 2 MiB/ljudböcker/etc. under en 30-dagarsperiod eller ännu hellre 1 MiB/ljudbok/etc. under en 15-dagarsperiod och med möjlighet till en pott. Visserligen kan det vara betydligt enklare att hålla koll på gränserna om man kopplar det till en viss månad, men varför ska man binda alla sina aktiviteter till vilken månad det är? När handeln börjar med julhandel i oktober så kan väl jag få ladda ner en bok redan idag?