Hamnar hellre hos Henrik

· 292 ord · 2 minut(er) att läsa

Aftonbladet har skrivit en artikel med titeln Bloggen är som ett fångläger. Riktigt vad den handlar om har jag inte riktigt kunna utläsa men Fredrik Virtanen och Blogsoft nämns.

Av raderna

Toppnoteringen hittills är 27 000 läsare [för Virtanen]. Han följs av bloggen http://ytligheter. webblogg.se [förstås inte länkad] med 6 700 besök som topp.

kan man gissa sig till att någon, oklart vem men troligen Blogsoft, sammanställt en topplista av något slag på något ej angivet sätt. Ska man gissa sig till att enbart Blogsoft-bloggar jämförts?

– Otroligt, men inte ett dugg förvånande, säger Roland Karlsson som med företaget BlogSoft står bakom drygt 30 procent av nätets svenska bloggtjänster.

Här har vi alltså en artikel av Aftonbladet om en undersökning från Blogsoft där framgången för en Aftonbladet-medarbetare som använder en bloggplattform från Blogsoft framhålls som otrolig av Blogsoft.

»drygt 30 procent av nätets svenska bloggtjänster«? Ska det läsas som att det finns sex stycken olika bloggtjänster och att Blogsoft står bakom två av dem, blogg.se och webblogg.se?

Varför får jag Expressen/The Voice-vibbar av det här?

Hur har siffrorna räknats fram? Av vem? Är läsare av RSS-flödena inräknade? Hur står sig de här siffrorna mot, säg, Red Measure-siffrorna för Virtanens blogg?

Jag är själv mer intresserad av påverkan än storlek, dvs. hur mycket innehållet i huvuden påverkas snarare än hur många huvuden där är.

Informationen om Blogsoft är förresten ganska torftig. Indirekt hamnar man på hos Raymond M. Kristiansen som ju faktiskt verkar vara en mer eller mindre riktig person. Har Schibsted några ekonomiska intressen i Blogsoft? Än?

Som sagt, denna artikel väcker bara frågor. Även mymarkup.net

Uppdatering 1/9 2005: En kommentar från Aftonbladets bloggansvariga Malin Hendriksen:

Siffrorna för Virtanens blogg baseras på klick från RSS-flödet och Schibsted har inga intressen i Blogsoft.