Doppelgänger

· 228 ord · 2 minut(er) att läsa

Kulturnyheterna tog ikväll i samband med utgivandet av boken Bilden av Sveriges historia upp Discoverys program Virtuell historia där man med 3D-grafik och skådespelare rekonstruerade journalfilmer som aldrig funnits (och som jag borde ha skrivit om när det sändes första gången men som jag inte hittar något om nu).

Så naturtroget att det kan bli svårt för historiker att avgöra materialets äkthet.

Men som jag minns programmet såg man tydligt att det verkligen inte var Churchill, Hitler, Stalin eller FDR på bilderna. Huvudena var plastiga och ganska orörliga. I och för sig kan jag ju inte vara riktigt säker på om det verkligen är någon av de gubbarna man fått se på andra bilder och filmer heller, någon av de kan ju faktiskt ha hållit sig med dubbelgångare. Sedan har ju autentiskt material klippts för att passa den egna sidan. Det klassiska exemplet är scenen där Hitler i krigets slutskede hälsar på de unga pojkar som är satta att försvara av Berlin. Början av filmsnutten visar hur Hitlers hand kraftigt skakar, troligtvis symtom på Parkinsons sjukdom.

Just klippningar är väl ganska accepterat och att markera klipp med svartrutor är inte så vanligt förekommande (men föreskrivs bl.a. i Lars von Triers Dogumentary-manifest) och även då får man ju inte reda på vad som slängts.

Förresten:

Quirk’s Exception: Intentional invocation of this so-called »Nazi Clause« is ineffectual.

*[FDR]:Franklin D. Roosevelt