Skitch, eller Skitch

· 207 ord · 1 minut(er) att läsa

Skärmbild som visar programmet Skitch i aktion


Bild som togs med Mac OS X inbyggda skärmbildsfunktion, det är nämligen svårt att ta bilder just på Skitch eftersom den förminskas vid skärmskott

I serien program jag gillar (jag vet inte om jag skrivit något tidigare i den serien eller om den är helt ny) har vi kommit till programmet Skitch. Ett program för att ta bilder från antigen datorns inbyggda kamera eller en skärmbild från datorn och utföra enklare redigering så som att beskära, skala och lägga till enklare former som linjer, cirklar, rektanglar, text och rita på frihand.

Den stora finessen är dock att man med ett tryck kan ladda upp bilden på Internet och med ytterligare ett tryck har en URL i klippbordet (läs förresten om åttiotalisternas problem med att förstå klipp-och-klistra-metaforen, även om man undrar vad de gått miste om på dagis). Antingen kan man utnyttja Skitchs egen webbtjänst för att spara bilderna på eller så kan man konfigurera programmet till att ladda upp till sitt eget FTP-konto.

Jag tror fortfarande på program som blandar riktig desktop ihop med nätet. Det är fortfarande mycket smidigare än vad någon lyckas knåpa ihop med Ajax eller Flash. Men det ska bli intressant vad som kommer utvecklas med AIR (tidigare Apollo) under den närmaste tiden.