Tag ett gross kakor till

· 318 ord · 2 minut(er) att läsa

Schibsted (utan t!) har nu lanserat en svensk version av sin sökmotor Sesam (via Christian Ubbesen).

Visst känns det kanske lite väl bra att i Google hamna överst bland de svenska träffarna för »david« men när jag i Sesam inte går att hitta bland de 100 första träffarna känns det lite konstigt. När varken denna blogg eller min hemsida finns med bland de hundra första träffarna för »David Hall« känns det knäckande.

När varken denna blogg eller min hemsida finns med bland de hundra första träffarna för »David Hall« känns det knäckande.

Först när jag inte kan hitta heller min blogg bland de trettio första träffarna för »månhus« (jag orkade inte kolla längre) inser jag att de helt inte indexerat varken min blogg eller hemsida, detta trots att de indexerat en hel del webbplatser som länkar till mig.

Sesam.se presenterar sig som lokal:

Sesam.se är lokal – och mer aktuell!
Vår ambition är att ha mer uppdaterat innehåll än andra tjänster på marknaden. Vi sitter närmare de svenska källorna. Vi och våra partners kan svenska medier. Och eftersom sesam.se koncentrerar sig på Sverige är vi konstant ute och läser innehåll på svenska webbsidor.

De verkar inte sitta så nära mig. Men kanske hänger det ihop med

Svenska webbsidor från vårt eget unika index

Om de andra sökmotorerna har kompletta index över svenska webbsidor är enda sättet att bli unikt att utesluta vissa servrar.

Nu tror jag i och för sig att frånvaron från Sesams index kan bero på Web10:s allt annat än exemplariska svarstider (jag ska försöka få igång så att bloggen serveras av två olika webbhotell snart) och att servern helt enkelt inte var uppe när spindeln försökte nå webbplatsen. Nu vet jag ju inte hur länge man vandrat igenom den svenska delen av webben innan man öppnade portarna för sesam.se men än känner jag mig inte övertygad över att sesam.se täcker in svenska webbsidor särskilt väl.