Ditt nya blogg-inlägg (Du får det gratis)

· 259 ord · 2 minut(er) att läsa

Idag utkom Malmö/Lunds- och Göteborgseditionerna av Stockholm City. Av förhandsinformationen att döma riktar sig tidningen till de som tycker att Metro är för tråkigt seriös. Med DN / SDS på andra sidan skalan kanske det är en riktig positionering från Bonniers sida.

Som så ofta annars när en ny tidning lanseras var toppnyheten presentation av statistik som man fått gott om tid att förbereda (i det här fallet brottsstatistik från Brottsförebyggande rådet). Och precis som när Extra Östergötland lanseras blir den första toppnyheten totalt omsprungen av en händelse som inträffar samma dag, i Extra Östergötlands fall dubbelmordet i Linköping och nu den misstänkta bomben på Gustav Adolfs torg i Malmö. (Här fick dock Amnestys insändare med rubriken »Diskutera vapen på Gustav Adolfs torg« en ny innebörd.)

Att som Citys chefredaktör kalla det tidningshistoria är kanske överdrivet eftersom det i Metro redan finns en etablerad gratistidning i Skåne och Göteborg (och två konkurrerande gratistidningar finns på flera ställen i landet). Men tar man även in Schibsteds väntade satsning på en gratistidning samma höst kan det nog betecknas historiskt med tre stora medieaktörer på gratistidningsmarknaden.

Förankringen till Malmö och Lund rent grafiskt känns rätt tunn. Loggan i tidningshuvudet har fortfarande ytterkonturen som ska påminna om Globen även om de karaktäristiska fönstercirklarna inte finns kvar. Just »Malmö Lund« i »City Malmö Lund« märkligt. Varför inte »City Malmö/Lund« eller »City Malmö och Lund«? Sedan kan man undra hur det står till med organisationen när kolportörer i Malmö har jackor med texten »Tidningen med koll på Lund«.

Kolportör vid Malmö Central med texten ‘Tidningen med koll på Lund’ på jackryggen

Var finns Skåne- och Göteborgseditionernas webbplatser förresten?