Fredrik tipsade om att Eniros mobiltjänst råkat ut för ett säkerhetshål. Genom att ange någons mobilnummer kunde man se var telefonen befann sig. Även om Eniro skulle ha programmerat fel så är jag mer bekymrad över att det ens är möjligt att ta del av informationen. Tydligen så finns det ett företag vid namn Visibilly som tillhandahåller information om var telefoner befinner sig. Visibilly beskriver sig som den perfekta partnern.

Hur kommer det sig att operatörerna så lättvindigt delar med sig av informationen till en tredje part som i sin tur verkar dela med sig av all data bara man betalar? Integritetsaspekten har man struntat i helt verkar det som. Att man lyckats få med sig flera operatörer i en så stel bransch som telekombranschen ändå är kan vara värt en eloge men som kund vill jag ha med ett ord i laget hur datat om min position används.

Någon lär säkert invända att det bara är att stänga av mobiltelefonen om man inte vill dela med sig av den informationen. Jag tror ärligt talat att det inte är möjligt att stänga av mobiltelefonen. Även om man kan stå ut med att inte kunna bli nådd så har mobiltelefonin blivit en så viktig del av samhället att man nästan inte får ha mobiltelefonen avstängd. Bussresan är betalad med SMS eftersom det inte finns något annat sätt att betala för enkla resor såvida man inte i förväg (och på kontorstid 8–14) köpt ett värdekort. Arbetsgivaren förväntar sig att du ska hantera driftlarm som skickas via SMS när som på dygnet. Dagiset, skolan, läkaren, kollegorna och dina släktingar har ditt mobilnummer och förväntar sig att få svar direkt annars så sätts en skallgångskedja igång.

Skillnaden är stor mot Yahoos positioneringstjänst Fire Eagle som anstränger sig för att låta slutanvändarna hålla i tyglarna. Man kan välja att få påminnelser med jämna mellanrum och tjänsten avaktiveras om man inte svarar. Än bättre är att man kan ange vilka tjänster som ska få tillgång till din positionsdata och hur mycket var och en av tjänsterna ska få reda på.

[caption id=”” align=”alignnone” width=”450” caption=”Påminnelsebrev från Fire Eagle”] Påminnelsebrev från Fire Eagle[/caption]

Tar inte tjänsteleverantörerna integriteten på allvar finns det överhängande risk för att positioneringstjänster kommer att vara dött en bra tid framöver.