Videotest N97

· 294 ord · 2 minut(er) att läsa

Under det vackra vädret på midsommarafton i Nyköping passade jag på att testa kameran. Ljusförhållandena var bra. Jag har laddat upp bilderna på Vimeo istället för Youtube för att behålla mer av detaljerna. Klicka på rubrikerna för att se filmerna något större.

Första filmen visar upplösning och färger:

Water-lilies captured with Nokia N97 from David Hall on Vimeo.

Vattnet från fontänen är en typisk detalj som försämras kraftigt av komprimeringsalgoritmer för rörlig bild. Hacket som syns runt 20 sekunder in i klippet är Vimeos fel, det syns inte när jag tittar på det på min dator. Däremot ser jag att ljuset “pumpar” under uppspelningen, antagligen en följd av automatiken:

Untitled from David Hall on Vimeo.

Tittar man på vassen i den sista filmen ser man exempel på där komprimeringen ger tydliga artefakter. Det blir suddigt ett tag 1–2 sekunder in i klippet:

Video taken with Nokia N97 from David Hall on Vimeo.

Kopplar man in telefonen till TV:n har man möjlighet att se detaljerna ordentligt. (Sladden som följde med som standard till N95 verkar nu istället säljas som tillbehör, som tur är råkade jag ha en sådan i min N95-kartong.) Färgåtergivningen är riktigt bra, likaså kontrasten. Upplösningen är det inte heller något större fel på. Inte så konstigt med tanke på att nHD ligger på 640x360 pixlar (alltså samma som 16:9 NTSC letterboxad i 4:3).

Komprimeringsartefakterna är bara något värre än vad man kunde förvänta sig av digital-TV anno 1999. I filmen med fontänen är det den gröna gräsmattan bakom fontänen som visas värst – den blir en grön, tjock massa. Tyvärr är bilden lite ryckig. När mycket rör sig i bilden (som vid panorering) blir det uppenbart.

I senare tester av videofunktionen hoppas jag testa under sämre ljusförhållanden samt jämföra med andra kameror.