Twist and shout

· 272 ord · 2 minut(er) att läsa

Jag har tidigare tagit upp språket Context Free Design Grammar som enkelt låter dig göra fantastiska konstverk utifrån enkla regler. Tack vare Aza Raskin, som beskriver sitt arbete på sin blogg (bland annat i en screencast), kan man nu med enbart sin (moderna) webbläsare använda CFDG med ContextFree.js. Eftersom det använder sig av Canvas fungerar det bara i nyare webbläsare som Firefox 3, Safari och Opera (men inte Internet Explorer). Man kan testa det på Algorithm Ink där man kan skriva egna regler och spara men även bläddra bland andras verk i ett galleri.

Den kod jag nämnde i mitt första, nu tre år gamla, inlägg behövde jag modifiera lite för att inte övre halvan skulle ritas ovanför skärmen. Koden blev nu istället:

`startshape E

rule E { MEST {size 0.3} }

rule MEST { SQUARE {} MEST {size 0.9 y .4 x .4 rotate 20 brightness 0.1} } `

En mer förfinad version av denna figur syns i bilden ovan och jag har också laddat upp denna på Algorithm Ink.

Detta är ett bra exempel på hur allt mer saker förflyttas in i webbläsaren. Till skillnad mot Active-X-kontroller och Flash-objekt så sker det nu istället på ett mer öppet sätt vilket är till gagn för alla. Dels för att man inte är beroende av en viss tillverkare och att kreativiteten bland utvecklare kan bli större. I dagarna har också inbyggt stöd för de öppna ljudstandarderna Ogg Vorbis och Ogg Theora i kommande versioner av Firefox presenterats. Det är tänkt att de användas med de nya video- och audio-taggarna i HTML 5 (som ursprungligen föreslogs av Opera).

via Daring Fireball, via Brother