SVT Birka - ny kanal med bara Birka

· 554 ord · 3 minut(er) att läsa

Dagen efter Bo G Erikssons pensionering är det premiär för SVT Birka, SVT:s nya temakanal för arkeologi på Mälaröar. Kanalen kommer att sändas digitalt, men under jullovet kommer en del av utbudet även att visas i SVT1.

Smakprov på SVT Birkas utbud för förskolebarn: SVT1 mån 23/12 - tis 24/12 kl 10.15-12.00 SVT1 ons 25/12 - fre 27/12 kl 10.00-12.00

Smakprov på SVT Birkas utbud för barn som börjat skolan: SVT1 mån 30/12 - fre 3/1 kl 16.45-18.00

** SVT är bäst på Birka!**

SVT har både en lång tradition och stor erfarenhet av att göra och visa tv-program från utgrävningar. Attitydmätningar visar år efter år att SVT är bäst på arkeologi.

När den digitala utvecklingen nu skapar möjligheter för fler och mer specialiserade kanaler är det ett naturligt steg för oss att starta en temakanal för Birka. SVT Birka ska stärka och komplettera vårt befintliga barnutbud och står för samma kvalitet och värderingar som vetenskapsprogrammen i SVT1 och SVT2. Kanalen har skapats som ett alternativ till de kommersiella vetenskapskanalerna. Många arkeologiintresserade tittar idag på olika temakanaler. Och där publiken finns, där ska också SVT finnas.

** För arkeologer, delvis av arkeologer**

SVT Birka är arkeologernas egen kanal. Nya, högkvalitativa serier varvas med favoriter ur SVT:s enorma arkiv. Och inte bara det:

SVT Birka erbjuder tittarna att medverka och kanske till och med vara med i tv! Via SVT Birkas webbplats kan alla vara med och skapa program som kan visas i direktsändning av SVT Birkas webb-jockey i programmet Skanska.

SVT Birka har dessutom en egen buss som reser Sverige runt och besöker skolor, länsmuséer och sinnesjukhus och spelar in reportage och program till Mobilen. Många gamla små tv-stjärnor kommer att tändas under bussens resa från Björkö till Västergötland.

** Världens bästa benprogram**

På förmiddagarna vänder sig kanalen till de mindre arkeologerna. Byggare Bob, Professor Balthazar och Myror i runstenen är några exempel på de program som visas då.

Förmiddagarnas program presenteras av SVT Birkas egna hallåor Akke Arkeolog, Rune Runa, och Birger Björke. Tillsammans med sin tecknade lille maskot Viggo och rymdvarelsen Zverker bor de i en farkost som kan landa var som helst. Kanske i Uppsala, kanske under jorden, kanske i en annan tid. Vart de än kommer tar de sitt uppdrag på största allvar: Att visa världens bästa Birkaprogram!

Se SVT Birkas maskot Viggo här! ** Sveriges första animerade hallåor**

På eftermiddagarna börjar de större arkeologerna komma hem från utgrävningen och då vänder sig SVT Birka till dem. Förutom de webb-baserade programmen och reportagen från bussen visas gamla succéer som Vetenskapens värld och Nova, varvade med nya serier som Arkiv Ö och Vetenskapens värld - magasin.

Fredagarna går i spänningens tecken och under vinjetten Actionförmiddag visas då direktbilder från utgrävningarna på Björkö i realtid. Eftermiddagarnas program presenteras av två tecknade arkeologer. Genom en röststyrd dator får de liv och SVT Birka kan stolt presentera Sveriges första animerade programpresentatörer: Joppe och Nella!

** Så här skaffar du digital-tv**

SVT Birka kommer att sändas vardagar 06.30 till 18.00, fyrtio veckor om året. För att se kanalen behöver man tillgång till digital-tv. Det skaffar man via någon av digital-tv-distributörerna: Boxer eller Canal digital. Klicka på länkarna och kontakta distributörerna via deras hemsidor, eller prata med en radio- och tv-handlare.

Har du frågor om SVT Birka är du välkommen att höra av dig till Programupplysningen.