Den nuvarande vågen av podcasts är tydligen inte över. De senaste veckorna har vi fått höra bland annat RFSU:s Sexpodden och Mårten Schultz och Tove Lindgrens Juridikpodden. Namnen tillhör kanske inte de mest fantasifulla men det är båda podcasts med mer expertkompetens i området än de flesta.

Men där Sexpodden produceras av produktionsbolaget Filt på uppdrag av RFSU med journalisten Katarina Andersson som programledare och Erik Haag som bisittare så är Juridikpodden producerad av två privatpersoner om än yrkesverksamma inom området.

Det är förstås svårt att objektivt jämföra kvaliteten på program i olika områden men magkänslan är att Juridikpodden lyckas nå en blandning av humor och allvar där Sexpodden inte når riktigt fram på något av områden. Sex är förstås ett område som det är svårare att förhålla sig till och kanske är det just det som ger avtryck. Eller så är det radiovinkeln på Sexpodden som gör att allt blir lite avtrubbat, man vill ha den lättsamma folkbildningsvinkeln men det får inte vara för roligt eller för faktainriktat. I och med att programmet ger sken av någon slags objektivitet känns det lite problematiskt att diskussionerna lite väl ofta, även från experterna, ger en samfälld syn på vissa normer som inte alls nödvändigtvis behöver vara självklara för RFSU som organisation.

I Juridikpodden kommer glädjen och fascinationen över juridik som Lindgren och Schultz har för juridik fram.

Det finns förstås subjektiva saker som spelar in hur jag bedömer programmen. I mitt läge där jag ständigt lever i ofrivilligt celibat känns det som framställs som angelägna problem mer som angenäma problem.