Rock-Olg

· 228 ord · 2 minut(er) att läsa

Några dagar innan jul förra året kom jag att prata med Mattias Östmar om TV-serien Connections (jag har tidigare nämnt serien på denna blogg). Vad jag inte visste då var att skaparen James Burke en månad senare skulle komma att lägga upp alla tre säsonger på Youtube med textning (på engelska).

Det är teknikhistoria presenterat på ett smart sätt där uppfinningar från olika tidsåldrar vävs samman för att visa på förändring. Men det är inte den tekniska utvecklingen i sig som är huvudämnet utan hur det påverkar samhället i sig. Det är alltså skiftena som programmen egentligen handlar om.

Det första avsnittet kan verka lite dystert men det är ovanligt välunderbyggd kritik av vårt samhälles sårbarhet och beroende av tekniken. Dessutom får man se en rekonstruktion av en händelse på 1960-talet gjord på 1970-talet med de ursprungliga personerna vilket får en del lustiga effekter. (Först så här på 2000-talet känns det extra ödesmättat med World Trade Centers tvillingtorn och SAS-flighten SK911).

Vill man få bättre grepp om programformatet kanske man ska börja med ett annat avsnitt, t.ex. det femte avsnittet av första säsongen (som Long Now-bloggen tipsade om). Det avsnittet handlar om växelverkan mellan katolska kyrkan, astronomin, sjöfarten, industrins begynnelse och den drivande tekniken: klockan.

På något ställe förutsätter Burke att man tittar på programmet i en TV. Självklart har det hänt saker även efter att programmen producerats.