PEAB från den mörka sidan

· 281 ord · 2 minut(er) att läsa

Att Earth Hour inte har någon större effekt på elförbrukningen direkt har ju redan retts ut. Istället handlar det mer om en symbolhandling och en rad företag är inte sena med att vara med för att visa på sitt engagemang.

Ett av dessa företag är byggföretaget PEAB som i förväg gick ut och meddelade att man med undantag av byggarbetsplatsen kring Stockholmsarenan (där helgarbete pågår) skulle uppmana att släcka på alla sina arbetsplatser. Tydligen var det svårt att uppmana den egna personalen på regionkontoret i Solna att släcka den aktuella helgen. Kontoret ligger i närheten av den andra arenan i Stockholmsområdet som just nu håller på att byggas av PEAB. Arenan i Solna, som tidigare gått under namnet Swedbank Arena men numer är känd som Friends arena, är också föremål för en rättegång där delar av PEAB:s ledning är åtalad för bestickning.

Tidigare år när PEAB utlovat att släcka under Earth hour så har fasadbelysning fortfarande varit tänd på kontoret i Solna. Därför såg jag i år till att dokumentera i fall de denna gång skulle lyckas bättre.

Inte heller detta år hade man sett till att släcka på det egna kontoret. Särskilt upplyst var det rum som innehåller PEAB:s bobutik.

Nu är ju energibesparing av att släcka ljuset inte särskilt stor jämfört med t.ex. den värmefläkt som hörs i bakgrunden på videon (och som inte hade med PEAB:s byggnad göra) men när man inte lyckas ens med det enkla mål som det handlar om i Earth hour blir det svårt att ta PEAB:s riktiga miljöarbete på allvar.

Jag ställde en fråga på Twitter till PEAB om dagen fallit väl ut men har inte fått något svar på drygt två veckor.