Discovery verkar ha bestämt sig för att göra en prequel till min serie som handlar om tal. Mitt första inlägg handlade om talet 23, deras trailer handlar om talet 22. Tyvärr verkar den som översatt trailern till svenska inte ha grundläggande allmänbildning. Joseph Hellers roman Catch 22 är på svenska känd som Moment 22, inte Catch 22. Övriga exempel på 22 handlar bland annat om tarotkortlekar och sångtitlar.

Här fortsätter dock serien med talet 25. Någon låttitel kommer jag dock inte att skriva om. In the year 2525 har jag refererat till i ett tidigare inlägg men då handlade det om en annan kärlek.

25 är en talkvadrat (5 gånger 5) men det är nog som en fjärdedel av 100, alltså antalet fingrar i kvadrat delat med fyra, som det är mest använt. Därför firas 25-årsdagen och 25-åriga bröllopsdagen lite extra och man simmar i 25-metersbassänger.

Som åldergräns har det tidigare använts för den så kallade 25:4-regeln som utgjorde en egen kvotgrupp för studenter som var minst 25 år och hade minst 4 års arbetslivserfarenhet. 25 år är annars den övre gränsen för en del ungdomsrabatter hos företag (t.ex. SJ), oftast räknas det dock till och med 25 år så gränsen går först vid 26.

Jämfört med 24 är det nog inte lika många företag som har 25 i namnet. Ett av de som trots allt finns har jag refererat på bloggen: omvärldsbevakningsföretaget Agent25.

Tjugofemte är också den dag i månaden då många får sin lön utbetald. Är lönen på 42 258 kronor eller mer betalar man en statlig inkomstskatt på just 25 procent. Landets nordligaste län, Norrbotten, är län nummer 25. Den numreringen har dock en del luckor nuförtiden i och med att Stockholms stad numer ingår i Stockholms län och Skåne och Västra Götaland på senare tid bildat regioner.

Detta skriver jag medan jag sitter på tåget på väg mot Skåne län. Denna gång sitter jag dock inte på plats 25 (eller 26 som ligger precis bredvid).