Under eftermiddagen hade jag den australiska nittiotalsserien Flying Doctors på på TV:n utan ljud. Jag har inte sett serien sedan den gick på SVT och det slumpade sig mest att den var på. När jag sitter vid datorn så ser jag i ögonvrån hur ett meddelande skrollas överst i TV-rutan. Precis som i ett tidigare blogginlägg handlade om brandrök. Något mejl från SOS Alarm hade jag då ännu inte fått, det skulle dröja ytterligare tio minuter. MeddelandeMSB:s Twitter-konto dröjde ytterligare.

Eftersom jag hade Spotify på i bakgrunden funderade jag på om det är något som Internet-ljudtjänster borde ta efter radion på. I Sveriges Radio går sändningsledningen eller trafikredaktionen in med den typen av meddelanden men den radio jag lyssnar på nuförtiden är i podcastform så där hjälper det inget till. När jag lyssnar live på sänt ljud är det istälet på Spotify eller last.fm. Kanske skulle de sända ut viktig information till allmänheten. Åtminstone Spotify har ju redan idag möjlighet att sända reklam, här skulle det istället handla om att vid behov kunna sända ut meddelande till alla som lyssnar, kanske även med en finare geografisk positionering än per land.

Eftersom dessa företag inte skulle förmodas ha egna sändningsledningar som kan spela in meddelanden skulle en central organisation kunna tillhandahålla ljudfiler i PCM-format på en FTP-server med distribution ut till intresserade tjänsteleverantörer.

Det som talar mest emot det är att myndigheter skulle kunna få för sig att kräva motsvarande tjänst och helt plötsligt sända jobbiga spottar med Radiotjänstsjungande gospelkörer med stöd av lagen.

Pelle Wessman (Voxpelli) tipsade på Twitter om att SVT:s nyhetstjänst med video på webben, Play Rapport, hade en skrolltext för den aktuella händelsen:

Play Rapport