Länkarna

· 154 ord · 1 minut(er) att läsa

Slutfacit efter att ha kört Broken link checker blev dryga 560 brutna länkar och bilder. Runt tjugo var mitt fel pga. bilder som inte följt med i webbhotellsflyttar och kategorisidor som inte är åtkomliga på gamla URL-er. I övrigt är det externa länkar som är fel.

Bland organisationer som ändrat eller tagit bort innehåll finner man Finansdepartementet, Riksdagen, tidningarna Independent, Aftonbladet, Resumé, Journalisten, Ny Teknik och Råd och Rön, Umeå universitet, IFPI, Good old, Utbildningsradion, Sveriges Radio, SVT, Google, CNN, Livsmedelsverket, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner.

I botten handlar det om att länkhanteringsdelen aldrig riktigt fungerat. Från början fanns en tanke om dubbelriktade länkar men det har aldrig förverkligats.

Men det ligger anmärkningsvärt många felaktiga affärsbeslut bakom. Förhoppningsvis blir det fler och fler som uppmärksammar behovet att gamla länkar ska fungera även efter man bytt CMS. (Man får hoppas också att organisationer inser att man inte ska ta bort gammalt material bara för sakens skull.)