Frågelådan namn, förnamn och efternamn

· 532 ord · 3 minut(er) att läsa

Hur byter man bokstav i efternamn? Niclas på deepedition.com brukar nämna att det kostade honom 5000 kronor att lägga till ett h i slutet på sitt efternamn. Just efternamn brukar vara ett besvärligt kapitel, speciellt när någon nitisk person på folkbokföringen helt plötsligt märkt att den stavning man egentligen trott att man haft inte gäller om man går tillbaka till vad som en gång nedtecknats av någon präst för generationer sedan och därmed ändrat efternamnet. Eller så kan Skatteverket själv ha missat stavningen när en person immigrerat och man får därefter leva med ett felstavat namn. Att ändra går inte så lätt utan kräver att man ansöker hos Patent- och registreringsverket (PRV) eftersom en ändring av stavning räknas som en ändring av efternamn.

Vad kostar det att ändra sitt namn från Oskar till Oscar?

Att byta stavningen av förnamn är betydligt enklare så länge uttalet är detsamma. Det är bara att anmäla till folkbokföringen på Skatteverket

Hur byter man till ett taget efternamn?

Man gör en ansökan hos Patent- och registreringsverket (PRV). De prövar ansökan bland annat vad gäller om liknande namn, firmor eller varumärken redan finns och att det uppfyller de språkliga krav som finns. Det får inte väcka anstöt, vara lika som ett orts- eller stationsnamn, vara samma som ett förnamn (vilket en hel del befintliga efternamn förstås inte uppfyller). Dessutom ska det ha en form som passar det svenska språket. Oftast blir det förstås helt ologiska kombinationer av olika naturnamn, som Tallström och Strömtall.

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

Oavsett om ansökan gäller byte till nybildat eller befintligt efternamn kostar ansökan 1500 kronor för makar och barn under 18 år. Om flera i släkten samtidigt gör en gemensam ansökan kostar det 3000 för alla.

 

Hur jobbigt är det att ändra efternamn?

Se ovan för regler. När det gäller att hitta på själva namnet kan man få hjälp av PRV:s namnförslagsgenerator. Dalinell, Härjeljung och Hernbjörk fick jag bland förslagen just nu. Det senare påminner en del om efternamnet Hernek som en viss Anna på Sveriges Radios Eko-redaktion bär.

Hur mycket kostar det att namnändra på sitt körkort?

Eftersom namnet på körkortet hämtas från Folkbokföringen behöver du först göra en ändring enligt ovan. Sedan [skickar Vägverket per automatik](http://www.vv.se/templates/page3 120.aspx) ut en ansökningsblankett för förnyelse av körkort. Tillverkning av körkort [kostar i skrivande stund](http://www.vv.se/templates/page3 108.aspx) 120 kronor.

 

Vilka flicknamn finns på C?

I ett tidigare inlägg nämnde jag namn som börjar på S jag gillar och smög in Cecilia eftersom C där uttalas som man kan förvänta sig av C och inte är som de flesta andra namn på C: en annorlunda stavning av ett namn på K, dvs. Karin/Carin, Kajsa/Cajsa, Kristin/Christine och så vidare.

Min högst personliga topplista är:

  1. Cecilia
  2. Charlotte
  3. Clara
  4. Caroline
  5. Christine Vilket är Sveriges vanligaste flicknamn?

Det beror lite på om man menar enbart tilltalsnamn eller alla förnamn och om man bara räknar de som är nyfödda eller alla kvinnor i befolkningen. 

2007 var Wilma vanligaste tilltalsnamnet på nyfödda flickor, 2006 var Maja vanligast. Bland befolkningen i stort är Anna vanligast som tilltalsnamn och Maria som förnamn. Vad betyder namnet Sirpa?

Mina kunskaper i finska är för dåliga för att kunna svara på det just nu.