En början och ett slut

· 456 ord · 3 minut(er) att läsa

Lördagens händelse(r) i centrala Stockholm väcker än en gång frågan hur beredda svenska medier egentligen är på oplanerade nyhetshändelser. En jämförelse till brittiska medier i juli 2005 är kanske orättvis eftersom de hade fördel av att attackerna inträffade på kontorstid och i ett betydligt större land än Sverige. För liksom en gång Palmemordet så inträffade detta på obekväm arbetstid och då blir rapporteringen därefter. Tre exempel från tre olika medieföretag:

SVT lyckas till slut få ut en extrasändning efter ett misslyckat försök (tankarna går till TT-flashen som försvann på Riksradion 1986) men lyckas då ge ett förvirrat intryck, sju timmar efter händelsen. SVT Text lyckas nå ut men är väl trigger happy efter vad jag läst om på nätet (just den dåliga arkivbeständigheten på text-TV gör det svårt att återkomma till vad de skrivit tidigare).

TV4 talar gärna om möjligheterna att nå ut med nyheter men på en lördagskväll fungerar det inte lika bra.

När detaljerna klarnar efter 22-sändningen så finns ingen av de nämnda kanaler tillgängliga för att uppdatera tittarna, vilket bland annat kanalens reporter Ulf Kristofferson nämner på Twitter. Man kan utläsa att bemanningen är på gång men på webbplatsen (och på text-TV) händer ingenting under kvällen.

Ulf Kristofferson (u_kristofferson) on Twitter

Till morgonen har dock TV4 lyckats mobilisera och genomför en annorlunda variant av Nyhetsmorgon söndag där begränsningen i första hand handlar om polisens och regeringens ovilja att uttala sig och inte på den egna bemanningen.

I DN:s nyligen lanserade läsplattevariant DN+ får man i söndagsnumret en produkt som inte känns mycket fräschare än en papperstidning och vars innehåll är daterat redan på söndagmorgonen.

DN+ söndag 12 december


Uploaded with Skitch!

I sambandet med att satsningen på News+ presenterades så talades om att förstasidan uppdateras fortlöpande under dagen och att man har en nyhetsdel, Just nu, som uppdateras med nyheter. Någon Just nu-länk går dock inte att finna i söndagsupplagan trots att den omnämns i både instruktionen och på sistasidan. Antingen är länkarna väl gömda i dagens upplaga (och tydligen även gårdagens) eller så finns de helt enkelt inte där, trots texten.

just nu-sidorna

dagens viktigaste händelser

Inte ens en länk till DN:s vanliga webbplats (som varit föredömligt uppdaterad och någorlunda saklig under söndagen) går att finna. Om man utlovar “webbens snabbhet, möjligheter till uppdatering” för 199 kronor per månad så har man ännu inte uppfyllt löftet. Jag vill ha mina 22 kronor tillbaka.

Gemensamt för dessa medier är oförmågan att nå ut. Intentionerna är goda men med låg bemanning lyckas man inte övervinna de tekniska svårigheter som krävs för att meddela allmänheten. Man kan fundera på om t.ex. det inte skulle finnas möjlighet att få innehållet i artiklar på DN.se publicerade i iPad-appen med enbart en extra knapptryckning och om anledningen till att man inte gjort det är internpolitik eller missad kravställning i utvecklingen av produktionssystemet.