Emerald green

· 254 ord · 2 minut(er) att läsa

Förra söndagen visade någon av Discovery-kanalerna (Science tror jag, alla Discovery-kanalerna har visats utan extra kostnad för Telias digital-TV-abonnenter i sommar) en drös avsnitt i en serie om återuppbyggandet av staden Greensburg i Kansas, USA. Dagen efter hade Svenska Dagbladet en helsida med rapport från staden. Det var nog mest en slump att de sammanföll så för det viktiga datumet var inte 2 augusti utan 4 maj 2007.

Det var då staden drabbades av den kraftigaste tornado som drabbat USA sedan man införde den utökade Fujita-skalan. Det stora intresset för återuppbyggandet har att göra med att Greensburg beslöt sig för att bygga ett grönt Greensburg när man ändå var tvungen att börja om från början (95 procent av byggnaderna förstördes vid tornadon).

Det första programmet jag såg handlade om uppbyggandet av lokalerna för en John Deere-återförsäljare som beslutat sig för att nå platinanivå i LEED-certifieringen av byggnader. Denna certifiering finns i en rad nivåer där platina är den högsta, mest miljövänliga, valören. På bloggen Greensburg Green Town kan man läsa att de också fått denna certifiering för ungefär en månad sedan.

En del av åtgärderna som nämnts i programmet känns inte särskilt främmande från den svenska vardagen, som bergvärme, snålspolande toaletter och vindkraftverk. Andra är mer spännande att höra om, som smarta ljusinsläpp och byggandet med frigolitblock (även om det blev väl tjatigt om det senare). Men alla är smarta lösningar som man skulle vilja se på alla nybyggnader och ombyggnader överallt. Inte bara för klimatets skull utan även för miljöns, människornas och pengarnas.