Den norska reseten

· 485 ord · 3 minut(er) att läsa

Sitter i skrivande stund på ett X2000 som var 18 minuter sent till Linköping. “Fordonfel [sic!]” angavs som orsak till förseningen. Jag vet inte om det krävdes någon åtgärd på vägen hit men om det var så kan man förmoda att det var den sedvanliga omstarten av tåget. Om det så är korglutningen som gått sönder eller en av drivenhetens moduler som lagt av så löser man det på samma sätt: stänga ner och starta om.

Inbyggda elektroniska system kan inte återgå till rätt tillstånd i påslaget läge utan kräver att man återgår från grundpositionen. Någonstans i utvecklingen har man gjort avkall på robusthet och nöjt sig med möjligheten att starta om i fall något inte går som man tänkt sig.

Extra illa är det förstås om man högst medvetet tar den här utvägen och till och med känner av ifall något gått fel och omstart krävs. Facebook-widgeten i Nokia N97 kan t.ex. få för sig att visa ett meddelande om att man ska starta om hela telefonen för att widgeten ska fungera igen. Kanske har man i utvecklingsprocessen bestämt sig för att det här är användarvänligt men vore det inte ännu bättre att inte hamna där i första läget eller åtminstone automatiskt återställa ifall något går fel?

Igår drabbades SVT av ett avbrott i sändningarna i södra Sverige efter att en kabel grävts av. Det är inte första gången en enstaka avgrävd kabel är orsak till större TV-avbrott och man kan diskutera avsaknaden av redundans till leda. Intressant var dock att det inte var det enda problem som drabbade SVT denna kväll. Även centralt fanns det problem. Klienter fick inte kontakt med systemets hjärta men där hjälpte inte universalmedicinen omstart. Det var något som meddelats tittarna bara dagar innan när sändningen av finalen i TV-pucken från Himmelstalundshallen drabbades av störningar. När Norrköping för en gångs skull är det närmaste riktig hockey man varit sedan Djurgården och Södertälje möttes här i SM-finalen 1985 så svartnar bilden med under några ögonblick med någon sekunds intervall. Detta är inget man låtsas om förrän man strax innan matchen ska börja meddelar att man kommer att ha en sändningsuppehåll på tio minuter för att starta om datorerna.

Det vanligaste fallet av omstart för att råda bot på problem är annars på datorer med Windows. I ett härke främst skapat av krav på bakåtkompatibilitet, historiska rester av dåligt genomtänkt kod och en arkitektur med varken säkerhet eller stabilitet som mål är ctrl+alt+delete lösningen på en rad olika problem. När då Windows-system sitter som en central punkt i ett större system blir följdverkningarna stora. Ska vi lösa det genom att ordna med riktiga operativsystem och tillämpningsprogram eller ska vi köpa en dator till och lägga till elektronik som switchar mellan datorerna automatiskt när den ena slutar fungera? Hur mycket man än skulle vilja att det första alternativet var svaret så säger erfarenheten att det andra är troligare att se dagens ljus.