Jag är fortfarande osäker om vilket parti jag ska rösta på i dagens val till Europaparlamentet. Jag tog just DN:s test för att se var mina sympatier ligger. Av de 25 frågorna rörde dock ingen den fråga jag tycker är viktigast: integritetsfrågan. Eftersom jag, liksom Staffan Malmgren, inte håller med Piratpartiet i upphovsrättfrågor så hamnade de i botten trots att jag har betydligt lättare vad gäller deras inriktning. Överst hamnade istället, ironiskt nog, Folkpartiet.

Mina väljarsympatier enligt DN:s test. Folkpartiet i topp med 61 procent, Piratpartiet på 48 procent och Vänsterpartiet i botten med 43 procent

Tillnamnet “liberalerna” till trots så har ju Folkpartiet inte en särskilt liberal hållning i denna fråga (eller i en hel del andra frågor för den delen). Därför blir jag inte särskilt förvånad när Jenny meddelar via Facebook att en pressekreterare till en av Folkpartiets kandidater sagt “ibland måste vi övervaka så att du kan få vara fri”.

Jag vet fortfarande inte vad jag ska rösta på. Eftersom det bara är en valkrets i detta val blir underlaget för taktikröstande något lättare än i riksdagsvalet men då skulle jag vilja hitta opinionsundersökningar som är tillräckligt färska. Helst av allt skulle jag vilja ha något test eller bra sammanställning av enskilda kandidaters ställning i olika frågor.

Apropå åsiktsregistrering kan jag meddela att mina ståndpunkter inte är så konsekventa att det följer någon av partiernas program särskilt väl. Därför skulle det lika gärna kunna läsas nerifrån och upp om frågebatteriet eller viktningen bara var lite annorlunda. Det är en annan risk med övervakningen: även när myndigheter (och andra organisationer) har tillgång till datat så är det långt ifrån säkert att det går att göra någon vettig analys på det.

Uppdatering 8 juni: Det var alltså Marit Paulsens presskontakt Makan Afshinnejad som stod för det uttalandet.