Beta av månen

· 455 ord · 3 minut(er) att läsa

I återkomstmeddelandet skrev jag följande om bloggens framtid.

Därför kommer bloggen snart inte längre att vara som förut. Inget är längre för evigt, en bild säger mer än tusen ord, hjältarna är inte längre ensamma och det är en fråga om semantik. (Innehållet kan sjunka ihop under transport.)

Nu kan jag börja beta av (förlåt ordvitsen) den där meningen. (Om ni läser webbkanalen (RSS-flödet) får ni maka er till bloggens förstasida för att förstå vad jag pratar om.)

  • Inget är längre för evigt
  • En bild säger mer än tusen ord

Det första syftar förstås på uttrycket perpetual beta. I den här bloggens fall var det aldrig meningen att den skulle ha tillnamnet beta, den fick heta det i första testversionen och sedan tyckte jag det föll så bra som namn att jag inte vill ändra det. Det var först ett bra tag efter jag insåg likheten med Månbas Alpha.

Under tiden har det blivit alltför många betor i namngivningen även av sådant som är i releasestadium (tjänster som Gmail) eller där man egentligen inte kan tala om beta (som bloggar). Jag tror Stationsvakt illustrerat det ganska bra i sitt nyliga inlägg Helt plötsligt blev min blogg jävligt mycket Web 2.0

När det sedan kommer andra bloggar på samma språk som tar det i anspråk kanske man ska förtydliga sig litet. Fast begreppet månhus kan jag inte vara säker på att vara ensam om heller. Det astrologiska begreppet kan dyka upp helt plötsligt, som i en Expressen-artikel om en av sina blogganvändare.

Att jag får syntax error i hjärnan när datorn krånglar beror enkom på att just då är planeterna inte i mina månhus och högfrekvent irritation kan förekomma i form av sporadiska svordomsattacker och lätt psykos, följt av omilt bankande på burken.

Helst brukar jag vilja göra färdigt allt först för att sedan helt plötsligt slå över till det nya men eftersom möjligheterna att förklara hur jag tänkt blir större om jag skriver samtidigt som jag tänker och ändrar blir det en gradvis övergång istället.

Först och främst handlar det om att synas och utnyttja sidbredden bättre. Under bloggaremiddagen i juni i år nämnde Håkan Kjellerstrand att han inte hade så mycket för bloggar med alltför många kolumner så jag håller mig till en (från tidigare två) istället utnyttjar jag en del av utrymmet som blir över till att bli mer visuell.

Nu finns plats för 256 pixlar breda bilder i vänsterkanten. Där tänker jag placera såväl bilder från det som idag är i mitt Flickr-flöde, bilder som hör till respektive inlägg, kanske någon annons (om de är snygga och i storleken 256×256 pixlar).

Jag försöker ändra utseendet på sidorna eftersom och kommer att presentera en del andra nyheter med inspirationskällan angiven.

Synpunkter emottages tacksamt.