GMail chat har tydligen kommit även i den svenska språkversionen av GMail. Det är just av för att tidigare få tillgång till de nya funktionerna som jag inte har svenska som valt språk i GMail. Visst kan man se det som praktiskt att kunna chatta från vilken Internetansluten dator som helst men den stora vinsten jag ser är att slippa bekymret om att meddelandehistoriken ska försvinna när en hårddisk går sönder, Miranda har sönder databasen eller man installerar om Windows för femtielfte gången och glömmer göra backup på databasen.

Under de tre månader som jag använt GMails chat är det jag gillar mest inte roterande smileys utan det smarta sättet meddelandena visas på. Skriver den ena parten flera meddelanden i rad skriver den inte ut namnet för varje meddelande utan först när den andra personen yttrar sig eller en viss tid förflutit mellan två meddelanden. Men den största fördelen är förstås de personer som finns tillgängliga i GMail Chat och inte någon annanstans (eftersom alla tre av någon anledning loggar in på ICQ alltför sällan och en av dem inte finns i iåm heller).

Fast visst finns det saker som stör mig: När man är inloggad i GMail från flera datorer samtidigt och man får ett meddelande som bara dyker upp på en av datorerna och man först dagen efter ser att man fått ett meddelande. Offlinemeddelanden hanteras inte särskilt bra, det är svårt att ens veta om meddelandet blivit mottaget. Att man får upp ett meddelande att den andra parten håller på och skriver något och det sedan aldrig dyker upp något meddelande och inte är riktigt säker på om hon håller på att skriva saker som hon sedan ångrar eller om tangentdetekteringen inte fungerar ordentligt (för att inmatningsrutan har fokus). Och uppkopplingen är skakigare än den till GMail i övrigt.

Men det är småsaker, i stort är det riktigt bra. Och sedan finns ju alltid tjusningen i att kommentera Googles eftergifter mot vissa regeringar över en kanal som Google själva tillhandahåller, som jag gjorde igår kväll. Och om man förresten för önska sig en ny funktion i GMail Chat är det att awaymeddelanden lagras så att man kan se vilka awaymeddelanden mina kontakter haft.