in dem Karma

· 214 ord · 2 minut(er) att läsa

indieKarma som Les Orchard (0xDECAFBAD) tipsar om (och som Kottke skrev om för några dagar sedan) verkar som ett smart och enkelt genomförande av mikrobetalningar för bloggar. Nu har jag registrerat mig som såväl läsare (jag fick en dollar att leka med när jag registrerade) som bloggare.

Det gick kanske inte helt smärtfritt: gränsen på längd för e-postadressen var lite väl låg (jag brukar skapa en ny e-postadress för varje tjänst jag registrerar mig på) och systemet har svårt att hantera tecken som å (jag får se ful UTF8-kodning i fältet för bloggnamn)–men det är ju småsaker.

I övrigt är det smärtfritt än så länge. Själva betalningen görs utan att jag behöver tänka och det är ju idén med mikrobetalningar. Svårt att säga hur lätt det är att koppla bort när det är egna pengar som dras istället.

Uppdatering 9/5 6.23: Fast visst återstår en del frågetecken:

  • Vill jag dela med mig av besöksinfo till ytterligare en part?
  • Vill jag belasta med ytterligare ECMAScript att ladda in för varje sidvisning?
  • Och använder inte några av mina mest trogna besökare webbkanalen (läs: RSS-flödet) istället?

Det senare skulle kunna lösas av att få med sig tjänster/program som Bloglines, Kinja, NetNewsWire och FeedDemon etc. att registrera betalning om användaren vill med hjälp av lämplig utökning till RSS-/Atom-formaten.