Just iCal to say I love you

· 503 ord · 3 minut(er) att läsa

För ett par veckor sedan (tittar man i min kalender var det samma dag som min syster fyllde år) släppte Google äntligen sin kalendertjänst. Kanske är det vad som behövs för att äntligen få fart på tillgången på kalenderdata på nätet. Tjänster som Upcoming.org (och på senare tid även svenska tjänster som Mattias Ekström & Co:s kommande.se och Jeffery och Edling-utvecklade Citykollen.se) har haft en del intressant data att erbjuda men åtminstone i Sverige har antalet användare varit alltför dåligt för att användargenererad kalenderdata skulle ha en kritisk mängd för att allt skulle ta fart ordentligt. Tillgången på program har varit ganska dålig, åtminstone på Windowsplattformen (som inte varit riktade enbart mot företag).

Mozillas kalenderprojekt Sunbird har jag försökt använda några gånger men hittills har det stupat på skumma buggar eller att det varit alltför segt för att man ska orka använda det. Microsofts Outlook har varit något mer användbart men är också det ett gigantprogram man inte gärna kör igång och vill man inte använda sig av e-postfunktionen i programmet (vilket sansade människor inte vill) är e-post-/kalenderintegrationen inte ett skäl att använda programmet.

På Mac-plattformen verkar läget vara lite bättre. Dels för att enkelt får tillgång till iCal, dels för att man tidigt verkar anammat utbytesformatet för kalenderdata (iCalendar).

Men i och med Google Calendar verkar det nu finnas intresse och möjlighet för att dela med sig av kalenderdata som kan komma många till del. Kanske även företag och organisationer ser till att ha iCalendar-kodade dokument med samma självklarhet som webbkanaler börjar bli. SVT kanske kan erbjuda möjlighet till kalenderdata för alla visningar av Vita huset (eller så kan tv.swedb.se göra det). LiU:s studentportal kan exportera data med de tentor jag är anmäld till. Hockeyligan kan erbjuda kalenderdata för de olika lagen (och självklart uppdatera när matcher flyttas och lägga till resultaten i efterhand (som det resultat från 23 september 2000, Brynäs – Timrå 5-0, som jag nyss råkade se på min hårddisk)).

Apropå kalenderformat och sportresultat så arbetade det svenska företaget Metamatrix för något år sedan med en XML-baserad utökning till iCalendar-formatet, kallat SKICal (Svenska kalenderinitiativet). Bland annat användes det för överföring av sportresultat till Aftonbladet. Under de senaste månaderna har jag letat runt för att se vad som hände och har inte hittat så mycket nytt. Nu verkar arbetet med ett XML-baserat kalenderformat vara samlat inom Calconnect.org, som har en webbplats där det inte är helt lätt att hitta några bra exempel på formatet egentligen ser ut. Avsaknaden av bra exempel leder till stor risk att det inte tar sådan fart som det borde ta (eller att implementationerna blir mindre omfattande än vad de hade kunnat bli).

Upcoming.org använder sig av xCal-utökade RSS-flöden medan Google Calendars Atom-flöden inte använder sig av något format för kalenderdata.

Samma dag som Google Calendar lanserades fick jag mail från en annan webbaserad kalendertjänst, Airset, som jag registrerade mig hos för ett tag sedan om att de uppdaterat med nya funktioner. Tvunget för att påminna om att man fortfarande finns kvar. Frågan är hur länge.