Det är inte bara företag som bör se till att vårda sin varumärken, det gäller även det offentliga Sverige. En bra början kan vara att få omgivningen att stava namnet rätt. Någon som har problem med det är Valdemarsviks kommun. Ofta har centralorten i kommunen kallats för Valdermarsvik [sic!] istället för det korrekta Valdemarsvik.

T.ex. bytte Östgötatrafiken (här skriver jag medveten utan sillycapsning av namnet) för något år sedan ut hållplatsskyltarna och fick då den felaktiga stavningen med på dem. Valdemarsviks kommun är en av ägarna och uppdragsgivarna till Östgötatrafiken. Fortfarande kan man få se den felaktiga stavningen på destinationsskylten på vissa bussar.

Destinationsskylt på buss med texten '...59 Valdermarsvik via Söderköping'

I nummer 7/06 av Pressens Tidning presenteras Norrköpings Tidningars TV-satsning som kommer till hösten I pappersvarianten av artikeln visas en skärmbild på en provsändning där en av rubrikerna i grafiken är »Extrapengar i Valdermarsvik[sic!]«. Bilden nedan är tagen med en mobilkamera vars närgräns inte medger en skarp bild.

Bild från provsändning av nt24

Man kan anta att Valdemarsvik nämndes där för att visa på lokal förankring eftersom man i de andra rubrikerna även strött in Krokek och Finspång. Men för seriositetens skull är det bra om NT kan stava till ortens namn. Om inte annat borde man kunna ta hjälp av den egna lokalredaktionen i Valdemarsvik.

Sedan är frågan hur seriöst NT verkligen tror på satsningen i sig och varför det känns som en sök-och-ersätt »svt« med »nt« på SVT 24 anno 1999. Namnet består av den vedertagna förkortningen följt av siffrorna 24, ett nyhetshjulskoncept som SVT fick kritik för att vara tjatigt och som de senare också övergav. Jag vill minnas att SVT24 var ganska tjatigt i starten. Nu var väl tanken att folk inte skulle sträcktitta på kanalen annat än vid stora nyhetshändelser men om man som jag hade kanalen i bakgrunden blev det en hel del tröttsamma upprepningar och det på ett helt annat sätt än när man tittar på Sky News (som till skillnad mot CNN och BBC World har en uppbyggnad som liknar ett nyhetshjul mest).

Och i det egna videoinslaget om den kommande TV-kanalen (som skapats under TV-utbildningen av de egna journalisterna kan man anta) hittar man ingen Norrköpingsbo som själv verkar vara intresserad av att titta.

Men om nu varken länstrafiken eller den allenarådande tidningskoncernen i regionen kan stava till kommunens namn är det inte då risk att de tilltänkta sommarbesökare/nya invånare som vill söka efter mer information hamnar hos domänkidnapparen som tagit valdermarsvik.se och inte hos kommunen på valdemarsvik.se