David ivrig

· 350 ord · 2 minut(er) att läsa

Nu råkade jag ut för det igen inlägg som förändras eller försvinner utan någon kommentar. För ett par månader sedan var det inlägg på kanadensiske Jonathan Snooks blogg som jämförde en landsman som ivrar för tillgänglighet av medier med en biblisk person som delar samma initialer (på engelska då). Går man till permalänken för inlägget möts man av meddelandet:

No input file specified.

Inte ens en vettig 404-sida, fast det beror snarare på en konstig konfigurering av servern som gör att alla sidor under den aktuella katalogen skickas till PHP-interpratorn som sedan spottar ut följande meddelande när filen saknas.

Igår träffade jag på ett inlägg på Networkers.se där en felaktig preposition gjorde meningen ganska lustig.

Tidningsutgivarna har tagit fram en rapport som kallas Fallstudier mobila tjänster. Rapporten är skriven i Kristina Bürén och innehåller en hel del inspiration för den som vill skapa mobila tjänster.

Jag skrev en kommentar som tog fasta på den mer rumsrena tolkningen och kvällen efter är inlägget uppdaterat utan någon som helst extra information. Inte en markering av när inlägget senast uppdaterades eller att någon uppdatering gjorts och inte heller ett svar på min kommentar.

Nu var det ingen viktigare sak men i andra sammanhang kan även en liten uppdatering som ändring av ett ord vara betydelsefull. Ibland kan man ha tur och fortfarande ha kvar ett borttaget inlägg i sin kanalläsare. Jag har kvar Jesus-liknelsen i Bloglines men däremot har uppdateringen av Networkers inlägg gjort att det inte går att läsa den tidigare lydelsen däremot går det i Bloglines utläsa att inlägget uppdateras någon gång runt 7.37 i morse.

Egentligen borde nog bloggverktygen som standard skriva ut när inlägg uppdaterats och helst borde tidigare versioner av inlägget finnas tillgänglig för jämförelse, precis som versionshanteringen i wikier.

Ett närliggande område är nättidningar där man måste fundera på hur man ska hantera rättelser av nyhetstexter även om de så bara varit ute någon minut. Som till exempel Aftonbladet.se:s felaktiga bild på ett mordoffer som Stationsvakt fångade (bilden alltså, inte mordoffret) för en vecka sedan.

Uppdatering 28/3 2006, 0.09: En blogg, flera bloggar om markering av ändringar.