Biel i sjunde himlen (@750)

· 226 ord · 2 minut(er) att läsa

I torsdags funderade jag på det där med omställningen från normaltid till vintertid. Det finns ingen vettig minnesregel på svenska för att komma ihåg åt vilket håll man ska flytta visaren (i stil med engelskans Spring forward, Fall back). Jag brukar komma fram till vilket håll det blir genom att känna till att normaltid ligger en timme före UTC och sommartid två timmar före.

Men jag lyckades kläcka en halvbra minnesregel, som visserligen är beroende på en värdering som går ut på att ljus är bra på morgonen och att man befinner sig på norra halvklotet:

höst–liten tröst, vår–litet sår

Tanken är att det allmänt blir mörkare på hösten men att det tillfälligt blir lite ljusare på morgnarna (en liten tröst), på våren blir det allmänt ljusare förutom på morgnarna strax efter bytet till sommartid då det är lite mörkare vid samma klockslag än veckorna tidigare.

På samma sätt som jag ibland får den engelska minnesregeln till att bli »fall forward, spring back« (vilket är lätt hänt pga. bl.a. alliterationen i de första orden) faller denna min svenskspråkiga regel på några olika saker. Den förutsätter att man i första hand tänker på ljuset när man stiger upp på morgonen och då värdesätter det mer än ljuset på kvällen.

Nej, det är nog dags att börja leva efter en klocka istället. Ska vi börja med Swatchtid istället?