Communication breakdown

· 191 ord · 1 minut(er) att läsa

I förra inlägget kan man kanske skymta en svag antydan till den kinesiska censuren. Men censur av Internet finns på närmare håll, under de senaste veckorna hade jag en fundering att nämna Söderköpings kommuns censur av Internet. Min bror nämnde att han tillsammans med några andra elever på gymnasieskolan hade surfat runt och testat olika webbplatser för att se vilka de ens tilläts se.

En av webbplatserna han inte fick se var matmärket Felix’ webbplats eftersom den påstods innehålla pornografi. Han testade även min blogg men den blockerades inte av den programvara som kommunen använde sig av (fast nu lär den kanske göra det eftersom jag länkat till en webbplats med porr, måste vara matporr).

Om inte annat har kommunen på detta sätt köpt sig ordentlig badwill. Under de senaste dagarna har man kunnat läsa och höra om det i lokala medier men även läsa om det i exempelvis en krönika i Metro där slutsatsen blev att Kina åtminstone har ett politiskt beslut bakom sin censur.

Söderköping är förresten staden där biskop Hans Brask (han med brasklappen) inrättade en av landets första tryckerier 1523, dryga 200 år innan Sverige fick tryckfrihet.