Geografikunskaperna 20 år från skolan

· 153 ord · 1 minut(er) att läsa

Extra Östergötland: Döds-viruset 20 mil från länet

Efter att nyheten om fågelinfluensan ville gratistidningen Extra Östergötland skrämma upp östgötarna att plocka upp ett exemplar av tidningen. Samtidigt visar de återigen att de har en konstig syn på var Östergötlands gränser går. Hade kartan på redaktionens vägg täckt mer än Linköping och Norrköping hade de kanske sett att det finns kommuner även i södra Östergötland.

Kommuner som, Åtvidaberg och Kinda, som nämns i Extra Östergötland ligger någonstans mellan åtta och nio mil från Oskarshamn (och några kilometer mindre från Simpevarp). Ungefär lika långt är det till kommuner som Ydre och Valdemarsvik. De är inte ens bevärdigade med distribution av gratistidningen, distributionen sköts av Corren och Norrköpings Tidningar.

Från Oskarshamn till Norrköping är det 17 mil bilvägen, till Linköping 15 mil. I norra Östergötland ligger Finspång och dit är det verkligen 20 mil (fortfarande bilvägen). Det känns som en märklig blandning att använda ord som DÖDS-VIRUSET och samtidigt underdriva avståndsuppgifterna så markant.