Wasa!?

· 348 ord · 2 minut(er) att läsa

BMW:s tyska webbplats blev portat från Googles index häromdagen efter att ha haft massa skräp på sin webbsida endast avsett för att indexeras av sökmotorerna. Matt Cutts skrev i januari att Google skulle börja trappa upp kampen mot webbsidor även på andra språk än engelska som spammar Googles index. Visst finns det anledning att göra det även mot svenska webbsidor. Ikväll när jag försökte hitta information om försäkringsbolaget Wasas historia (som det är väldigt tyst om på Länsförsäkringars webbplats) råkade jag på Länsförsäkringars försök att spamma sig in efter en sökning på ‘wasa länsförsäkringar’.

Den beskrivande snippeten (som jag inte tror har så mycket att göra med snippa) under länken är:

länsförsäkringar, bank, försäkring, hemförsäkring, drulleförsäkring, grönt kort,
… wasa, djurförsäkring, hundförsäkring, kattförsäkring, hästförsäkring, …

Tittar man på vad som serveras på http://www.lansforsakringar.se/ är det mycket riktigt en hel radda nyckelord samt kod för att skicka en vanlig besökare vidare till en sida med riktigt innehåll.

Den enda fullständiga mening som finns på http://www.lansforsakringar.se/ är »This page uses frames, but your browser doesn’t support them.«.

Uppdatering 10/2 12.00: Följande av Googles riktlinjer kan Länsförsäkringar sägas strunta i (åtminstone punkt två och fyra):

  • Avoid hidden text or hidden links.
  • Don’t employ cloaking or sneaky redirects.
  • Don’t load pages with irrelevant words.
  • Avoid »doorway« pages created just for search engines, or other »cookie cutter« approaches such as affiliate programs with little or no original content.

Uppdatering 12.07: Vill man enkelt se vad som man inte ser i sin vanliga webbläsare kan man använda sig av tjänsten Fetch Page från Webcab.de.

Uppdatering 13/2 11.48: De har nu tagit bort orden från sidan. Fortfarande är dock meddelandet ‘Den här sidan använder sig av ramar (»frames«) och din webbläsare stödjer inte det’ kvar. Framessidan som används är helt onödig eftersom webbplatsen i sig inte använder sig av frames, nu när man inte använder det för att bomba med nyckelord är den enda verkan att utestänga webbläsare som inte klarar av frames.

Vilka större svenska företag som använder sig av fula metoder för att få in nyckelord i sökmotorerna återstår nu?

*[BMW]:Bayerische Motoren Werke