Granit och granat

· 415 ord · 2 minut(er) att läsa

Idag kom chansen för mig att agera medborgarjournalist. Istället för att referera mediebevakning från London eller Egypten hamnade jag rent fysiskt nära en nyhetshändelse. Jag hade ingen aning om vad som väntade på mig när jag var på väg att närma mig epicentrum, jag skulle passera förbi polisstationen på väg till busshållplatsen. När jag tillryggalagt ungefär en tredjedel av de 130 meterna till stationen får jag höra om saken och det är då jag ser en polisbil stå tvärs över vägen.

Men det blev inte mycket till inhämtande av information på egen hand. Att ta sig till en plats där jag hade kunnat se närmare hade inneburit att jag befunnit mig ganska nära och det var väl inte att rekommendera.

Avspärrning runt polisstationen i Valdemarsvik.

OH-bild över avspärrning. Foto: SVT

Det vänstra, lila krysset markerar polisstationen, det högra min position. Den gröna streckade linjen ska markera det avspärrade området och de röda kryssen polisens avspärrningar.

Därför inskränker sig min insats till följande bild tagen med mobilkameran inifrån ett hus:

En bild på ett hus och ett antal träd

Foto: David Hall

Pilen pekar på ett ställe där man hade kunnat se taket på polisstationen sticka upp om träden inte varit ivägen. OK, en bild som inte föreställer något som ändå inte var kanske inte blir årets bild.

Kanske är de observationerna i avspärrningsområdet jag inte gjorde mer intressanta. Varningssignalen som inte var, VMA som inte var, telefonsamtalet som inte var, dörrknackningen som inte var, text-tv-sida 599 som inte var.

Saker som ska ha varit är tydligen skräck, om man ska tro Expressen. Av de två människor jag såg under avspärrningen såg ingen särskilt skräckfylld ut, den senare av dem hade till och med tagit sig in genom avspärrningarna för att nå huset till höger på bilden ovan, mindre än 100 meter från polisstationen. Fast det är klart, är man rädd för att en by 42 kilometer därifrån skulle vara borta pga. detta skulle jag verkligen behöva känna lite skräck.

Och för det tredje ligger inte Valdemarsvik särskilt långt från Gamleby. Hoppas byn står kvar när jag kommer hem i kväl. [sic!] Jag ska ju se på »Gilmore Girls« på femman klockan åtta.

Check yourselfish – Fredrik Bloms Blogg: Flygbildskartor – det nya svart

Nu var väl det inte allvarligt menat över huvud taget. Ironiskt nog skämtade min bror om just samma sak strax innan det inlägget skrevs. »Om vi evakueras kommer vi missa Gilmore Girls. Åh, nej!«

För en gångs skull verkade hålan kunna bjuda på något mer spännande än granit men tji fick jag.

*[VMA]:Viktigt meddelande till allmänheten