En cellsam historia

· 381 ord · 2 minut(er) att läsa

Henrik Torstensson gissar på genomslag för mobilvarianter av webbtjänster till hösten. Jag har haft WAP-telefon under de senaste 5 åren och främst använt den till att läsa e-post och ta del av nyheter (främst SVT Text och Aftonbladet som tidigt hade hyfsade WAP-tjänster). Först hoppades jag på att det där med att läsa e-post över WAP skulle vara övergående tills att jag skaffade en telefon med inbyggd e-postklient men när jag väl gjorde det visade det sig att den inbyggda e-postklienten lämnade en del övrigt att önska.

Av de e-posttjänster jag använt minns jag just nu Echoos och Europolitan/Vodafones. Echoos fungerade faktiskt riktigt hyfsat, hade en bra UM-tjänst som tillät mig läsa e-posten i mitt vanliga e-postprogram på datorn, på mobilen och över webben på vilken Internetansluten dator som helst. Tyvärr kursade Echoo och jag lämnades med Europolitans tjänst som var svårnavigerad och svårkonfigurerad.

I och med Opera Mini som kom i höstas och GMail (som dessutom kom i en specialanpassad mobilvariant för några veckor sedan) har jag under de senaste månaderna återigen haft ett snabbt sätt att kolla på e-posten och det är det jag använder mobiltelefonen till mest. Användningen ser ut ungefär så här:

  1. kolla e-post
  2. väckningsfunktion
  3. ta bilder
  4. timerfunktionen
  5. ta emot samtal
  6. få tråkiga SMS från Vodafone
  7. ringa samtal

Ännu har jag inte hittat någon riktigt bra bloggläsartjänst för mobilen, varken som mobilanpassad webbtjänst eller Javaprogram.

Flickrs mobiltjänst känner jag mig inte riktigt komfortabel med eftersom bilderna inte riktigt gripande i sin lilla storlek och jag orar mig för hur många kibibytes som jag debiteras för av operatören.

Technoratis mobiltjänst känns ointressant eftersom det inte stämmer överens med hur jag använder Technorati. Jag tycker inte Technorati har en tillräckligt bra översikt över vad som är hett just nu utan använder det mest för att följa vissa etiketter för att se vad som just skrivits om aktuella nyhetshändelser, och skriva in text med mobilen undviker jag helst.

Själv experimenterade jag förresten i höstas med en mobilvariant av denna blogg, en extremt avskalad variant utan bilder och annat än rubriker och text från inläggen. Jag har inte kommit längre än till förstasidan. Egentligen borde man nog bara ha rubriker och ingress på förstasidan och sedan länka till själva inläggen. Får återstå till någon annan gång.

*[WAP]:Wireless Application Protocol *[UM]:Unified Messaging