Money flies like an arrow

· 212 ord · 1 minut(er) att läsa

I veckan kom version 6 av iTunes. Utöver tvång att uppgradera på grund av rättighetssystemen och därmed stänga ute program som JHymn kan man fråga sig vad som egentligen är nytt i sexan. Åtminstone har jag sett personer ifrågasätta det:

Är inte bakgrundsfärgen i iTunes lilla display lite gulare?

Införandet av videostöd är kanske inte så stort. Det känns som det funnits under ytan redan innan, i form av ihoppaketeringen av iTunes och Quicktime på Windowsplattformen, kravet att använda iTunes för att se högupplösta trailrar på Apples webbplats och möjligheten att ladda ner videobestyckade podcasts.

Jag har svårt att kommentera videoförsäljningen i iTunes och den nya iPod med videostöd utan att hamna i en diskussion om SVT:s satsningar på storslagna nöjesprogram. För onekligen kommer man in på det där med TV-licens. Tjänstemän och politiker verkar vara inne på att utöka TV-licensen till en medieavgift där man ska tvinga in pengar till allt som har en avlägsen chans att ta emot något som ens liknar en TV-sändning. När tekniken utvecklas borde man istället för att utöka mängden av licenspliktiga apparater fundera över finansiering via skatten istället och kanske ändra SVT:s inriktning (mer djup och mindre bredd).

Apropå SVT och den nya iPod: påminner inte den vita triangeln i hörnet om ett gammalt TV-fenomen?

Bono i ett videofönster med vit pil i hörnet