Patrick på Suburbia irriterade sig på att iTunes 5 tvingar på användaren svenska som gränssnittsspråk och berättar om hur man gör för att slippa svenska. Själv har jag inga problem med att använda program på svenska, så länge översättningen är bra.

I iTunes 5 har Apple bestämt sig för att kalla podcasts för podcaster, något som jag har svårt för. Det låter mer som en engelsk beskrivning på någon som utför podcasts. I nya programvaran för iPod (som kom för ett par månader sedan) kallas det för podsändning, ett mycket bättre ord.

I kommentarerna till Henrik Torstenssons inlägg om Podradio.nu finns en liten diskussion om detta också. Just namnet podradio har jag fått intrycket av att vara Sveriges Radios försök att lägga beslag på allt medial uppmärksamhet om podcasting i Sverige och därmed kväsa eventuella uppkomlingar från att få uppmärksamhet. Fast det beror nog mest på att de medier jag läser i allt för stor grad ägnar sig åt att göra lindriga rewrites av pressmaterial, vilket Sveriges Radio varit duktiga att skicka ut.

Och ja, det är Ny Teknik jag syftar på i första hand i det förra stycket.

Ny Teknik fortsätter bevaka utvecklingen av podcastradio i Sverige genom att endast fokusera på Sveriges Radio. OK, det är väl trevligt att Mats Åkerlund får komma till tals, han är bra, men man kanske kunde titta utanför radiohuset någon gång.

k-märkt: Podradio bara för Windows

En annan sak som jag reagerar på i Ny Tekniks senaste artikel är:

Nyhetssändningar från radio kan vara aktuellt, men SR måste se över det tekniska systemet för att kunna garantera att sändningarna kommer ut snabbt.

Ni har ju redan nyhetssändningar i Real Audio-format kort efter att sändningarna gått ut. Vad är problemet, Sveriges Radio?

Om ni vill ha en ytterligare person i er storsatsning så kan jag tänka mig att hjälpa till. Jag har kunskaper inom bland annat komprimering av ljud, akustik, strömmande medier, RSS-flöden, digitalt ljud, … och många idéer om distribution av radio. E-postadress finns längst ner på varje sida.

Uppdatering 10/9 0.07: Kal har förstås redan skrivit1 om SR och ordet podradio:

Andra svenskrelaterade podcasts är The Perishers (Svenskt band, men de verkar bara ha gjort ett program), skivbolaget Nosordo samt Sveriges Radio som försöker stjäla podcastingens thunder genom att döpa om det till podradio.

1 Och till skillnad mot mig har han ju faktiskt fungerande kategorier som gör det möjligt att hitta.