London, dag 2

· 1962 ord · 10 minut(er) att läsa

Tågstationen Euston har precis öppnats igenom efter att ha utrymts efter att en misstänkt väska hittats.

Ingen vägtull tas ut i London idag men bilister uppmanas att inte ta sig till centrala London idag.

Börserna i Europa och oljepriset har hämtat sig igen men fortfarande är pundet ganska svagt.

Den australiensiske premiärministern John Howard säger sig veta att antalet döda nu är 52.

10.02: Explosionen på bussen kan vara Storbritanniens första självmordsbombning.

10.09: Polisen utrymmer ett område kring tunnelbanestationen Liverpool Street efter att en misstänkt väska hittats i en restaurang i närheten. Antagligen falskt alarm men man tar inga chanser. Denna nervositet gör det förstås svårt att direkt försöka återgå till det normala.

10.25:
Technoratis specialsida om händelsen

Pfff: Surviving a Terrorist Attack

The fire concerned me and the acrid smoke never seems to fully dissipate. I calmed passengers playing down the issue as a bad tube network and a network derailment. Naturally people were in a mixture of states from quiet to abject panic in all its colours.

Nik Rawlinson: London explosions

Of course, none of us knew what was going on. I was just annoyed that I was going to have to walk in the drizzle, so made my way up to Moorgate on the Metropolitan Line, but that was no good, either. The Underground staff were doing a great job of calming everyone down. They stuck to their ‘power failure’ story, and to be fair, perhaps they actually believed it, but of course Moorgate was the site of another of the bombs. I wonder how long it was before they were told what was actually happening.

Bilderna från mobiltelefoner tagna i tunnlarna var med i TV-kanalerna igår och är med i alla dagstidningar idag.

10.50: Tidningsdesignbloggen Newsdesigner har ett inlägg med förstasidorna på dagstidningarna i London. Många av dem med bilden på en man, Paul, som hjälper en kvinna med mask att ta sig fram, som även Svenska Dagbladet har idag. Paul sade i Sky News nyss att han blev mer skrämd när han såg förstasidorna imorse än han blev igår.

11.15: Drottningen kommer att besöka offer på Royal London Hospital i eftermiddag.

12.05: Newsdesigner: Ettorna på kanadensiska tidningar

12.11: Metropolitan Police (»Scotland Yard«) håller presskonferens just nu.

Fyra explosionsplatser, anledningen till förvirring om antalet bomber berodde på att offer lämnade på olika stationer. Tre i tunnelbanan och en på en buss. Det finns åtminstone 50 dödsoffer, men siffran kommer inte att bli tresiffrig. Tåget vid Russell Square innehåller fortfarande kroppar som inte tagits om hand. En person har avlidit på sjukhus.

12.18 Polisen är beslutna att identifera och åtala personerna som ligger bakom dessa dåd. Polisen sätter stort hopp på sin antiterroristavdelning och på London i stort. Den rättstekniska undersökningen visar att varje bomb hade mindre än 5 kilo sprängstoff. Bomberna har placerats på golvet i tunnelbanevagnarna, i bussen kan den ha funnits på golvet eller på ett bussäte.

Aldgatetåget exploderade i den tredje vagnen 100 meter in i tunneln. I tåget mellan King’s Cross och Russell Square fanns bomben i första vagnen. I tåget vid Edgware road fanns bomben i andra vagnen.

Rättsteknikerna arbetar under svåra omständigheter. I Russell Square är det svårt att närma sig tåget, eftersom tunneln riskerar att kollapsa.

Den stora mängden bilder från övervakningskameror gör att det kommer att ta tid att titta igenom materialet.

Tips från allmänheten är avgörande för att lyckas och de med tips uppmanas att ringa antiterrorlinjen.

12.24

Säkerhetsläget sänktes för någon månad sedan. Polisen påstår inte att det ska ha påverkat deras agerande.

Polisen har mottagit erbjudanden om hjälp från Europa och USA. Man har även fått mängder av uppmuntrande e-post från Londonbor.

Man vill inte säga hur många poliser som jobbar med saken.

12.32 Inget tyder, enligt polisen, på att man missar underrättelsematerial. Man får även hjälp från utländska myndigheter.

Det finns inget som tyder på att det var en självmordsbombare på bussen, men heller inget som utesluter det.

Det finns inga uppgifter redo att lämnas ut om offernas ålder eller kön.

12.38:

We’re not Afraid:

According to the statement given by the terrorists taking responsible
for the terrible London bombings, they will be touring Italy and Denmark
next. We might be slightly on our toes, but we’re not afraid. They will
not succeed.

(via Erik Stattin)

12.39 Polisen övervägde vid ett tillfälle igår att stänga av mobiltelefonnäten men bestämde sig för att inte göra.

(Presskonferensen är slut, men kommer att fortsätta senare med andra representanter.)

12.42

Av en tillfällighet pågick en läkarkonferens i närheten av Royal London Hospital igår vilket gjorde att hanteringen av skadade blev mer effektiv eftersom det fanns fler läkare som kunde hjälpa till.

12.57:

Förändringar i Livejournals moods ‘shocked’ och ‘scared’ (Det perfekta tomrummet)

13.06:
Räddningsorganisationernas presskonferens fortsätter:

De första timmarna var påfrestningarna på Londons ambulanser stora men klarade påfrestningarna bra. Allmänheten skötte sig bra att bara använda larmnumret 999 i yttersta nödfall.

Sjukvården beräknas återgå till normalt senare under dagen.

Räddningsorganisationerna arbetade väl tillsammans, säger brandkårens Max Hood.

Ett svårt arbete att ta upp kropparna i tunneln vid Russel Square återstår. Hur många kroppar som finns där är osäkert.

Man kan inte svara på hur tunneln säkras från att rasa in.

13.16: När polisen nåddes av meddelanden om en andra och tredje incident (och själva kunde känna av tryckvågen i polishuset) förstod de att det rörde sig om en terroristattack.

Det tog några timmar innan de sista överlevande kunde räddas från tunneln mellan King’s Cross och Russel Square.

14.00:

G8-mötet har enats om en plan för Afrika, även om den inte kommer att utrota fattigdomen.

BBC: G8 leaders agree $50bn aid boost

Prime Minister Tony Blair says the G8 has agreed a $50bn (£28.8bn) aid boost, as leaders sign the communique.

14.06 Prince Charles och Camilla besökte St Mary’s Hospital i Paddington.

Polisens och räddningstjänsternas presskonferenser hölls vid det mediecentrum som upprättats vid Queen Elizabeth II Conference Centre.

14.48 REM:s konsert i Hyde Park som skulle hållts imorgon är framflyttad en vecka.

15.20 Israels finansminister Benjamin Netanyahu dementerar i Sky News de rykten som florerat att den israeliska säkerhetstjänsten skulle haft uppgifter om en nära förestående attack.

15.56 Tony Blair i en presskonferens från Gleneagles:

Jag vill tacka mina kolleger för deras solidaritet. De har visat på stor ledarskap och vänskap till vårt land. Vi har haft två stora ämnen för G8-mötet: Afrika och klimatförändringen. Vi har gjort betydande framsteg för Afrika, vi gör inte fattigdom till historia men vi visar på hur det kan göras och visar på politiska ambitioner att göra det.> En kampanj för det har bedrivits i Storbritannien och internationellt för detta. Denna har bedrivits värdigt och har kämpat för en viktig sak.> Vi har fördubblat biståndet, inte bara till Afrika men av allt bistånd. Att öka biståndet räcker dock inte. Vi har fått finansministrarna att stryka skulderna. Vi hade velat ha ett slutdatum färdigt för subventioner på export. Infrastrukturen för handel behöver också förbättras för att hjälpa länderna att delta i handeln. De enda personer som i slutänden kan förändra Afrika är afrikanerna själva.> Vi kommer inte att kunna komma överens vad gäller Kyoto-protokollet. Om det inte är möjligt att få med USA i arbetet med klimatförändringarna kan vi inte få med länder som Kina och Indien. Utan dessa länder kan vi inte komma till rätta med problemet med klimatförändringarna. Vi måste agera snabbt och minska, stoppa och backa utsläppet av växthusgaser.> Det beslutades också om ett paket för mellanöstern och de palestinska myndigheterna om 3 miljarder dollar. Pengarna ska hjälpa bygga en stat på den palestinska sidan.

16.30 Presskonferens med Londons borgmästare Ken Livingstone och Metropolitan Police.

Sir Ian Blair:

Detta är en attack inte bara på London utan även på medborgare från andra länder, bl.a. Sierra Leone, Portugal, och Polen. Alla kroppar har hämtats från Tavistock Square, 13 personer dog vid sprängningen på bussen. Inga oroligheter vid fredagsbönen på moskéer i London.> »Business as usual on Monday«. Tåg, bussar och övriga transporter ska som vanligt då. En av många berättelser om hjältefulla räddningsarbetare. Två poliser från London var vid Tavistock Square när det hände och jobbade från klockan åtta på morgonen till midnatt för att rädda andra människor.

Ken Livingstone, borgmästare:

De senaste sju dagarna i London kommer ingen att glömma. Vi såg det fantastiska spektaklet i London förra lördagen när man försökte hjälpa fattiga människor, glädjefullt firande av OS och tragedin igår. En attack inte på de med makt utan på vanliga människor. Jag vill gratulera räddningsarbetarna för deras fantastiska arbete och hjältelika insatser. Allt som vi planerat inför vid en liknande händelse fungerade som en klocka. Vi hade redan tränat på ett scenario med flera explosioner i transportsystemet i rusningstid. Sådana förberedelser har hjälpt till att vi kunnat arbeta skyndsamt för att rädda liv. Jag vill tacka Londonborna för deras lugn som därigenom räddat liv.> Jag kommer själv att använda tunnelbanan för att åka till jobbet på morgonen och jag uppmanar andra att göra likadant för att återgå till det normala. Vem som helst som har betydande information, om än saker som hände flera veckor sedan, ska meddela sig med polisen. Jag vill tacka Londonborna för deras solidaritet. I andra städer skulle detta ha kunna leda till interna stridigheter, men så hände inte i London.

16.41

Detta är en stad där du kan vara vem du vill så länge du inte skadar någon annan. Det är vår styrka och något terroristerna försökt förstöra. Men de kommer att misslyckas. London fortsätter att växa. Till de som genomfört denna attack: se nästa vecka när vi sörjer de vi begraver, men se även de som flyttar till London för att kunna vara sig själva.

16.56:

Ken Livingstone om OS-arrangemanget kommer att utsätta London för mer risk:

Kom ihåg Bali, det kommer aldrig att finnas någon logik i det här. Det kommer aldrig att finnas något land som är säkert. Säkerheten är ett av de starka kort vi hade för att vinna OS.

Sir Ian Blair om säkerheten framöver:

Har London utstått blitzen kan vi att utstå fyra bomber.

17.01:

Oscar Swartz: The War on Error:

»Vi skall aldrig böjas oss och låta dem vinna!« är standardkommentaren efter London.> Men »de« har ju vunnnit. Vi avskaffar successivt de friheter och de värden som vi egentligen vill försvara.

(via Sänd mina rötter regn)

17.10:

Drottningen sade vid besöket på Royal London Hospital att terroristerna inte ska förändra vårt liv.

17.26:

Tony Blairs uttalande vid G8-mötet tidigare idag

17.33
Antalet bekräftade döda är nu 48, då är inte de kroppar som ännu inte hämtats ur tunnlarna inte medräknade.

17.57 Bono på Sky News i intervju med Adam Boulton om G8-mötet:

Om en irländsk rocksångare får citera Winston Churchill: »It’s not the end [of poverty], but the beginning of the end.« Viktiga insatser kommer att göras mot malaria, HIV och utbildning för flickor. Personer i åldern 18–30 år är inte bestämda om vad de ska rösta på. Om politikerna sviker oss kommer de att märka det när de går till val.

18.01: 49 personer är bekräftat döda.

18.13: Vissa delar av tunnelbanan kommer att vara avstängda under de närmsta veckorna.

18.16:

SvD: Öppet tack vare hemligt chattrum:

Ett hemligt chattrum på internet höll finansmarknaderna i London öppna efter torsdagens terrordåd. Samtidigt aktiverade de stora investmentbankerna förberedda krisplaner inför risken att det skulle komma fler terrordåd

20.13: Cobra is the dramatic name for the civil contingencies committee leading the response to the London bombings. (BBC)

20.19: Brick lane in the morning: I never realised how busy Brick Lane always is until it wasn’t.

21.04:
ID cards ‘wouldn’t stop attacks’

But the home secretary said on balance he believed ID cards would help rather than hinder the ability to deal with particular terrorist threats. (BBC, via Boing Boing)

0.11 9/7: För att vara någorlunda komplett, förstasidorna på tidningar i övriga Nordamerika.