Är det någon som har kartlagt hur den där bokutmaningen spritt sig i den svenska delen av bloggosfären?

Landstingspolitikern Martin Tollén är en av de som svarat på frågorna om böcker och till att svara på dem skickar han bl.a.:

Elisabeth Axelsson som är den bästa bibliotekschefen som jag känner till och som gjort biblioteket i Valdemarsvik till det mest spännande folkbiblioteket i Östergötland. Det är dessutom flera böcker i min bokhylla som på ett eller annat sätt kan ledas tillbaka till Elisabeth

Det mest spännande folkbiblioteket i Östergötland? Är det verkligen samma bibliotek som jag besökte i fredags? Låt vara att jag inte besökt mer än fyra av folkbiblioteken i Östergötland men jag skulle nog placera Norrköpings och Linköpings bibliotek före Valdemarsviks . Jag skulle nog placera Söderköpings bibliotek strax före Valdemarsviks också.

( Söderköpings kommun får också extrapoäng för att länka till bibliotekskatalogen direkt från kommunens hemsida. Dock blir det minuspoäng för att de använder frames och att man måste använda krångliga menyer för att nå bibliotekets sida.)

Fast det kan ju finnas kvaliteter i ett biblioteks verksamhet som inte går att skönja genom ett besök varje kvartal. Visst har jag märkt att Valdemarsviks bibliotek kraftigt förbättrats sedan jag kom till Valdemarsvik som tioåring. Då låg en sjuttiotalsstämning över såväl lokaler, utbud som personal. Besökare var något som personalen försökte undvika och vågade man sig någon gång försöka ställa en fråga aktade man sig för det i fortsättningen.

Jag aktade mig att ställa frågor vid mitt besök i fredags men det berodde mer på att jag misstänkte att vikarien där ändå inte skulle kunna ge särskilt bra svar.

Vid ett tillfälle på en svensklektion i högstadiet tog vi upp den märkliga och bohemiska personalen på biblioteket varpå svenskläraren (numer rektor för samma skola) kallt konstaterade att bibliotekarien vi pratade om var en nära släkting. Han lyckades dock inte hålla sig i många sekunder innan han var tvungen att erkänna att han skämtade.

  • Hur stor del av hyran jag betalar för DVD-filmerna jag »lånar« går till filmbolagen?
  • Om nu ett lätt sommaråskväder kan störa ut servern som tar hand om bibliotekskatalogen och utlåningarna, borde man då inte se till att ha batteribackup på dem–och ett alternativt system för att hantera utlåningarna.

Den senare frågan besvarades outtalad, böckernas och lånekortets streckkod skulle kopieras för senare inregistrering.

När jag plockade fram lånekortet och hade Valdemarsviks, Linköpings och Norrköpings biblioteks lånekort framför mig insåg jag exakt hur fult NSB:s lånekort verkligen är. Jag har flera gånger önskat att ett SWAT-team av grafiska formgivare skulle ta Norrköpings stadsbibliotek i besittning och inte lämna förrän det fått en enhetlig, sparsmakad och uthärdlig grafisk profil. Det skulle ha förbättrat vardagen för invånarna i nordöstra Östergötland.

Jag borde förresten svara på den musikutmaning som Siv gjorde för veckor sedan. Förlåt mamma!