Jag saknar Länkarna

· 237 ord · 2 minut(er) att läsa

Det talas en del om taggning av innehåll och semantisk information (se även Joe Clarks inlägg om semantik och semantik). Men innan man kommer till det steget kan man försöka använda det som finns i inlägg utan att författarna ansträngt sig särskilt, eller snarare det som borde finnas om författarna bara ansträngt lite.

Jag har kollat runt lite i RSS-flöden och på svenska bloggar och konstaterat att det finns en hel del som inte tar tillfället i akt att länka när det borde vara den naturligaste sak i världen. Om du skriver om filmer tycker jag det är självklart att länka till IMDB:s sida för att läsarna enkelt ska kunna få mer information om filmen utan att själv behöva gå till IMDB och skriva in titeln på filmen. (Väl på IMDB är det ju länkarna som är själva grejen (via mymarkup.net, anno 2002))

På samma sätt länka till någon av de väletablerade boklådorna eller biblioteken när man skriver om en bok.

Om någon sedan försöker gräva ut information på automatisk väg är det mycket enklare att avgöra att någon pratar om filmen Matrix och inte Hyundais bilmodell, en matris eller matrix. Och det blir också mycket lättare att hitta alla inlägg som pratar om filmer. (Just det här inlägget blir falskt alarm eftersom det inte handlar om något av det)

För övrigt anser jag att RSS-flöden bör ha med hela inläggen.

*[RSS]:Really Simple Syndication *[IMDB]:Internet Movie Database