Flimrande måne

· 191 ord · 1 minut(er) att läsa

Ikväll har jag hackat ihop ett skript som laddar ner en av bilderna på Flickr med Creative Commons Attribution-NonCommercial-licens taggad med moon och klipper ut en del av bilden, skalar om och lägger till titel och fotograf nederst till höger.

Resultatet läggs ut i toppen på bloggens förstasida. Ett av de största problemen är att det saknas ett smidigt format för att hitta bilder som har CC-licens och tagg. För vanliga taggade bilder finns det RSS-flöden, det verkar ännu inte finnas någon möjlighet att få ut ett RSS-flöde med information om licens för bilderna.

Helst av allt skulle jag vilja ha ett XML-format som innehåller såväl bildlänk, titel, skapare och taggar. Eftersom det inte finns får skriptet försöka tolka HTML-filer.

Ett annat stort problem är att välja vilken del av bilden som ska väljas ut. Man kan anta att de flesta fotografer komponerar bilderna så att de mest intressanta detaljerna hamnar någonstans i mitten. Frågan är var exakt de hamnar. I mitten? Enligt gyllene snittet?

Man skulle kunna använda data från bilden för att välja hur den ska beskäras men jag har bara PHP och ingen Matlab att tillgå på servern.