Flaggar för ökad försäljning

· 298 ord · 2 minut(er) att läsa

Ibland gör jag så många likartade observationer på så kort tid att jag inte kan annat än undra vilken ny trend jag helt lyckats missa. I tisdags var det nationsflaggor.

Jag satt på lunchen och kikade mot salladsbuffén, som varken kan beskyllas för att vara mångskiftande eller särskilt fräsch, förbi gick en kille med en sån där mössa men med heltäckande stars and stripes-mönster. Strax därefter kom en tjej med en tröja som hade ett motiv innefattande den norska flaggan varför jag undrade när den svenska flaggan skulle kunna tänkas dyka upp.

Det dröjde inte fem minuter innan en kille med en t-tröja med ganska rörigt motiv men med en synlig svensk flagga gick förbi. Kanske hade de här observationerna fallit bort i glömskan efter att ha avfärdats som tillfälligheter om det inte varit för att jag redan samma kväll fått sun på en kille med en jacka med påsydd tysk flagga.

Vad rör det här sig om? Är det någon ny politisk rörelse som manifesterar sitt stöd för nationalstaten i den rika västvärlden? Är det en astroturf-kampanj som utnyttjar studenter för att få unga mer välvilligt inställda till frihandelsavtal, NAFTA, EFTA och allt vad de heter? Har man tagit till sig den grafiska enkelheten i flaggorna (undantaget USA:s då). Är det av rädsla för att begå mönster-, varumärkes- eller upphovsrättsintrång som modedesigners väljer att använda flaggor som märken vid mönsterval?

Nästa kluster av oförklarliga observationer inträffade i freadgs. Jag såg under tiden jag gick i stan en hel del människor som gick runt med en blomsterkvast i handen, alla inslagna i papper. Var det en nyinstiftad dag med blomsternäringen (förlåt!) som avsändare? Något stort evenemang i Norrköping som gav blommor i gåva eller är det så att det ingår i fredagsvanan att köpa blommor till sin partner?