Fjärde storstadsregionen

· 185 ord · 1 minut(er) att läsa

Jag har ett halvskrivet inlägg om Norrköpings och Linköpings fjantiga namn »fjärde storstadsregionen«. Jag är inte ensam om att tycka om det. Superblog2 har tagit upp det.

Together with fellow piece-of-shit city Norrköping (pop. 124,000), Linköping (pop. 136,000) is marketing itself as »the fourth-largest urban area« in Sweden. This is a little like trying to get credit for being one of the tallest guys in the room while standing on the shoulders of another guy. A, It’s cheating. B, Who cares?

Ytterligare ett problem är att Norrköping och Linköping knappt har något gemensamt. Det enda jag kan räkna upp är Norrköpings symfoniorkester (som Linköping bidrar med pengar till), Östgötateatern som finns i de båda städerna samt Linköpings universitet som har universitetsområden i de båda städerna.

Ska man ta sig med kollektivtrafik mellan de båda städerna är man tvungen att betala för expresstrafik. Det går nämligen endast pendeltåg och expressbussar mellan de två städerna.

Igår fick jag se att svenskorna i ishockey-VM i Linköping hade dekaler med texten »Twin cities – Linköping – Norrköping«. Ännu ett påhittat begrepp som behöver mycket kraft för att bli inarbetat.