Auditivt gränssnitt för musikspelare

· 338 ord · 2 minut(er) att läsa

Apples iPod shuffle är en musikspelare som marknadsförs med sin slumpfunktion. Nu är ju det inte precis någon nyhet för den här typen av produkter även om man kan få det intrycket ibland. Jag är en person som själv gillar att lyssna på musik i framslumpad ordning. Det är den främsta anledningen till varför jag föredrar att lyssna på datorn framför i CD-spelaren.

I fallet med Shuffle handlar det snarare om att framhäva det som ett nytt sätt att lyssna på musik eftersom gränssnittet är så avskalat. Inställningsmöjligheterna är av, spela i sekventiell ordning och spela i slumpad ordning. Utöver det finns en knappar för att hoppa till nästa och föregående låt samt för att höja och sänka volym. Det är ett enkelt gränssnitt både vad gäller omfattning och vad gäller användande. Jag kan använda det i fickan, är inte beroende av ljus för att hantera den och behöver inte ta av vantarna i vinterkylan. (Vilket inte hade gjort så mycket i mitt fall efter som mina vantar befinner sig i upplösningstillstånd, minst två av fingrarna är bara ändå.)

Men det saknas ju en del funktioner i Shuffle som finns hos digitala filbaserade musikspelare (försök själv hitta på något bättre begrepp som inte begränsar sig till en standard som mp3) i övrigt: visa aktuell låt, speltid och nummer i ordningen, välja låt utifrån en lista. Inget som fungerar särskilt väl om man inte vill ta ögonen ifrån det man håller på med. Ett naturligt alternativ skulle vara att utnyttja en utenhet som redan finns på spelaren: ljudet. En tydlig infoknapp borde kunna trigga en uppläsning av den önskade informationen.

Jag har nog lite farhågor för hur talsyntesuttal av artistnamn och låttitlar skulle låta så kanske skulle man kunna låta skivbolagen själva tillhandahålla ljudsnuttarna med denna information. Då har man istället ingen enhetlig röst eftersom det är lite väl optimistiskt att tro att skivbolagen skulle lyckas hitta och enas om någon som kan läsa in all denna information korrekt (engelska, tyska, koreanska, svenska …) och utan att förlora rösten.