Typografi och flöden

· 209 ord · 1 minut(er) att läsa

För ett år sedan skrev jag om den då nysläppta RSS-katalogen Flöden.se. Nu verkar den tyvärr vara saligen insomnad, men det är väl samme anonyme Johan som ligger bakom Nyligen och Intressant? Båda nyttiga tjänster, även om jag själv inte använder Intressant varken som skribent eller läsare.

Idag upptäckte jag dock att rubrikerna på Intressant för en gångs skull verkade intressanta. Det var de under rubriken »Några nya inlägg«. Jag misstänker att det mest beror på teckensnittet och stilgraden, det skulle inte vara första gången typografin förmedlar en sådan känsla.

Apropå ordet typsnitt: Jag använder konsekvent ordet teckensnitt istället för typsnitt eftersom det senare har en direkt koppling till blytyperna. Nu insåg jag att jag skulle kunna acceptera att kalla ett digitalt teckensnitt i en bestämd stilgrad för ett typsnitt men jag är inte riktigt säker på mig själv än.

Och apropå ordet kursiv läste jag en seriestripp i dagens Folkbladet. Nasse visar upp en skylt med namnet »Nasse« som något skrivit åt honom. Nasse skryter för Nalle Puh om att texten till och med är kursiv varpå Nalle Puh svarar något med ordet kursa. Antagligen lär originalet sagt något om italic och italiensk men exakt vad? Kommer jag få leva i ovisshet om det resten av mitt liv?