Ytterligare filmtips

· 416 ord · 2 minut(er) att läsa

Håkan K och Henrik Torstensson har båda skrivit om Filmtipset som ger personliga rekommendationer om filmer jag vill se utifrån filmer jag betygsatt. Bara för det var jag tvungen att testa och skapa en medlem, trots att jag redan använder mig av Movielens från University of Minnesota. Det jag var mest intresserad av att kolla var om Filmtipset gjorde samma misstag som Movielens, dvs. visa beräknat betyg för filmer jag ska betygssätta och därigenom påverka det betyg jag sätter (nu märker jag att det faktiskt går att gömma i Movielens gränssnitt).

Filmtipset påverkar mitt betyg på samma sätt, dessutom visas kommentarer till filmerna tillsammans med personens betyg, och Filmtipset verkar inte ge mig någon möjlighet att för stunden gömma det framräknade betyget. Filmtipset ger mig inte heller möjlighet att lika enkelt betygsätta en radda filmer utifrån sökbegrepp eller en slumpad lista.

Filmtipset är dock skarpare på andra sätt, den verkar ha en aktiv användarbas som skriver mycket kommentarer, man får bra sammanfattningar av filmer och har skilda listor för olika användningsområden (vill se, favoriter, etc.). Liksom Movielens finns ett buddysystem för att hålla koll på filmer man kan se tillsammans med en vän. Tyvärr har jag inga vänner att se film tillsammans med, vilket kanske är lika bra eftersom det är en typiskt inlåsningsgrej som gör en tvungen att använda ett system bara för att omgivningen gör det.

Mitt intryck är att Filmtipset har ordentligt med finesser och material men att Movielens vinner på användarvänlighet och snabb navigering. Filmtipset öppnar bl.a. ett nytt fönster för filminformationen, något som gör det mer tungarbetat.

En annan sorts inlåsning som finns i de här tjänsterna är mängden med filmer man redan betygsatt. I skrivande stund har jag betygsatt 265 filmer hos Movielens. Movielens är vänliga nog att låta mig ladda ned en datafil med alla betygsättningar jag gjort, tillsammans med bl.a. IMDB-id men jag hittar ingen ställe att ladda upp datan på Filmtipset, inte heller att ladda ner motsvarande.

Jag förstår att man inte vill dela med sig av den datan av konkurrensskäl men jag har banne mig tillhandahållit den datan från början och vill få använda den som jag finner gott. Jag skulle vilja se synkroniseringsfunktioner mellan filmtipssajter, DVD-handlare och bio-förmånskort. Den DVD-handlare eller biografägare som tipsar mig om filmer jag vill se kan räkna med mer pengar från mig. Den filmtipssajt som utnyttjar data från min DVD-handlare eller biografägare om filmer jag sett för att visa en lista på filmer att betygssätta kan räkna mig som medlem.