Den nystartade bloggen Dubbelpennan tar upp mediernas roll i tsunamins efterverkningar:

Varför har t.ex. SVT och TV4 inte tagit upp kritiken mot att Expressens och Aftonbladets chefredaktörer väljer semester när Sveriges största katastrof stod vid dörren?
Tänker dessa avgå?

osv. Intressanta frågeställningar som jag instämmer i. Jag håller också med Dagens Medias Rolf van den Brink i att kvällstidningarna framställer sig själva i alltför god dager för de struntsummor de skänker till hjälparbete på en katastrof de tjänar grova pengar på.

Svenska medier har även varit alltför dåliga på det förebyggande arbetet. Jag tänker på den dåliga teknik- och vetenskapsjournalistik som finns i svenska medier. Vetenskapsinslag i vanliga nyhetssändningar är sällsynta och handlar nästan uteslutande om medicin eller miljö. DN som nog får räknas till den ledande dagstidningen inom vetenskapsbevakning har inte särskilt mycket de heller.

SVT:s särskilda vetenskapsprogram handlar också mest om medicin och miljö med tilläggen arkeologi och rymdfart/astronomi. I övrigt finns där knappast någonting som når allmänheten. Kan det vara så att fler överlevt om de sett Discoverys program om tsunamier före avresan och därför kunnat känna igen varningstecknen?

Jag hade sett programmet men har aldrig varit i Thailand.