Flödesöverflöd

· 291 ord · 2 minut(er) att läsa

Jag ligger rejält efter på läsningen av bloggar och råkar ut för ett antal irriterande saker när jag använder Bloglines.

För det första verkar det som om man inte kan ha fler än 200 olästa i ett RSS-flöde. Jag råkar nämligen ha just 200 olästa i ett antal flöden och ingen har mer än 200 olästa. Det kan vara så att den bara räknar upp till 200 olästa men att jag verkligen får läsa alla. Det är inget som Bloglines FAQ ger svar på.

En annan irriterande sak är att jag mer eller mindre är tvungen att läsa de 200 på en gång. Jag kan inte välja att läsa 25 inlägg åt gången eller få alla inlägg från alla flöden skrivna den 4 november. I LysKOM (ett icke webbaserat diskussionssystem för Internet) kan jag välja att börja läsa de 17 (eller annat valfritt nummer) senaste skrivna inläggen i ett möte utan att jag riskerar missa något som skrivits senare. Rent allmänt fungerar RSS-aggregatorer dåligt när man börjar få ett stort antal olästa inlägg, det blir svårhanterligt.

Ett annat störande moment är RSS-flöden som byter URL. Istället för att behålla den ursprungliga URL-en eller vidarekoppla den gamla adressen till den nya får man i bästa fall ett meddelande som talar om att adressen ändrats. Och inte kan man ändra adressen i Bloglines, man är tvungen att skapa en ny prenumeration vilket leder till att man förlorar alla gamla inlägg eller har två prenumerationer för samma blogg.

När man prenumererar på det nya flödet får man bara de 10 senaste (eller så) inläggen. Alla inlägg som skrivits mellan att flödet flyttats och de 10 senaste går inte att få tag på annat än att leta sig fram till bloggen på webben och navigera.